Kako luksuzne superjahte ruskih oligarhov izginjajo z radarjev

Svet 17. Mar 202220:50 1 komentar
Superjahta Royal Romance
Feadship

V zadnjih nekaj tednih se je med ruskimi milijarderji pojavil trend skrivanja imetja, da bi se tako izognili sankcijam, ki sta jih Rusiji zaradi napada na Ukrajino naložili Evropska unija in Združene države Amerike. Luksuzne superjahte ruskih oligarhov tako skrivnostno izginjajo z radarjev, veliko jih je nazadnje mogoče videti v črnogorski marini Porto Montenegro.

Jahta Galactica Super Nova, katere lastnik je generalni direktor naftonoplinskega podjetja Lukoil Vagit Alekperov, je v začetku marca krenila iz Barcelone v črnogorsko mesto Tivat. Le dan kasneje je 70-metrska jahta s kapaciteto za 28 ljudi izplula neznano kam, njena lokacija pa ostaja neznana, saj je na jahti izključen sistem AIS.

Namestitev in uporaba sistema AIS oziroma sistema samodejne identifikacije je obvezna za vsa plovila, katerih teža presega 500 ton bruto. Sistem služi kot dodatno orodje za varno vodenje plovbe, pomorskim oblastem pa služi za spremljanje plovil in pomorskega prometa. Podatki AIS so pomembni tudi za operacije iskanja in reševanja na morju. Kadar kapitani ladij ne želijo, da bi jim sledili, izključijo sistem AIS – kakor je storila tudi Galactica Super Nova.

Je katera tudi Abramovičeva?

Kmalu po Galactici je iz marine Porto Montenegro izplula tudi ladja Sputnik v lastništvu ruskega oligarha Olega Deripaske. Sistem AIS je bil na ladji vključen šele, ko je ta zapustila teritorialne vode Črne gore. Prav tako je izključen AIS pri Deripaskovi luksuzni megajahti Clio, čeprav obstajajo indici, da se megajahta nahaja v Indijskem oceanu, kjer se mnogo ruskih ladij zasidra v strahu pred zasegom. Deripaski se že nekaj časa nahaja na “črni listi” Združenih držav Amerike, nedavno tudi Evropske unije.

Superjahta Solaris je prav tako izplula iz Tiveta, kamor je prišla iz Barcelone. Čeprav ni uradno registrirana na ime ruskega oligarha Romana Abramoviča, se sumi, da je v resnici on lastnik superjahte, katere lokacija ni znana.

Odvzeta tudi jahta srbskega zeta

Na vse daljšem seznamu zaplenjenih superjaht se nahaja tudi jahta Andreja Meljničenka, ki so jo zaplenile italijanske oblasti. Ladja, imenovana SYA je vredna okrog 530 milijonov evrov in se trenutno nahaja v skladišču v severovzhodni luki Trst.

V italijanski luki Marina di Karara so oblasti začele s preiskavo v povezavi z identiteto lastnika superjahte Šeherezada. Po neuradnih navedbah naj bi bil njen lastnik lahko celo sam Vladimir Putin, a Kremelj o tem nikoli ni spregovoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje