Kako videoigre spreminjajo naše možgane?

Svet 19. Jan 202421:00 0 komentarjev
videoigre
Foto: PROFIMEDIA

Mnenja o igranju videoiger so deljena. Nekateri opozarjajo na njihovo zasvojljivost, drugi izpostavljajo, da je igranje videoiger dober način sproščanja, ki lahko izboljša nekatere sposobnosti. Znanstveniki že dalj časa raziskujejo, kako videoigre vplivajo na možgane igralcev. Skupina znanstvenikov s katalonske univerze v Barceloni je pod drobnogled vzela 116 znanstvenih študij vpliva videoiger na možgane in v pregledu združila njihove rezultate.

Skupina raziskovalcev je iz nabora znanstvenih ugotovitev izluščila, da igranje videoiger ne spreminja le delovanja naših možganov, temveč tudi njihovo strukturo. Tako so v pregledu, objavljenem v znanstveni reviji Frontiers in Human Neuroscience, navedli, da videoigre pri igralcih izboljšujejo več vrst pozornosti, vključno s trajno in selektivno pozornostjo.

Študije so prav tako pokazale, da imajo igralci videoiger učinkovitejše možganske centre za pozornost, prav tako pa za osredotočenost pri zahtevnih nalogah potrebujejo manj aktivacije. Ugotovitve raziskovalcev so pokazale tudi, da igranje videoiger povečuje in razvija dele možganov, ki skrbijo za prepoznavanje vizualnih in prostorskih odnosov med predmeti.

V raziskavah so se posvetili tudi odvisnosti od videoiger. Kot kažejo rezultati, se pri odvisnikih od videoiger pojavijo funkcionalne in strukturne spremembe v nevronskem sistemu nagrajevanja. Gre za spremembe pri skupini struktur, povezanih z občutkom ugodja, učenjem in motivacijo.

videoigre
Foto: PROFIMEDIA

Kot je za Medical News Today dejal eden od avtorjev pregleda Marc Palaus, ki je doktoriral iz kognitivne nevroznanosti, imajo videoigre po eni strani pozitiven vpliv na pozornost, vizualne in motorične spretnosti, po drugi pa lahko povzročajo zasvojenost. “Videoigre nekateri hvalijo, drugi jih ostro kritizirajo. Običajno oboji to počnejo brez pravih podatkov. Treba je sprejeti kompleksnost pozitivne in negativne plati,” je sklenil.

Kaj pa miselne videoigre, ki jih razvijalci prodajajo kot odličen način za trening možganov pri starejših ljudeh? Mnenja znanstvene srenje so tudi tu deljena. Skupina raziskovalcev z Univerze na Floridi trdi, da znanstvenih dokazov o pozitivnih vplivih igranja miselnih videoiger na spomin pri starejših skorajda ni. V študiji so skušali ugotoviti ali je igranje miselnih iger okrepilo delovni spomin igralcev in s tem izboljšalo druge kognitivne sposobnosti.

“Ljudje lahko na tak način postanejo zelo dobri pri izpolnjevanju določenih nalog, vendar so te spretnosti običajno zelo specifične. Starejši bi se morali vprašati, ali mi bo to, da sem zelo dober v reševanju križank, pomagalo pri tem, da si zapomnim kje so moji ključi. Odgovor je: verjetno ne,” je orisal eden od raziskovalcev s floridske univerze dr. Neil Charness.

Na drugi strani pa je raziskava znanstvenikov z Univerze v Kaliforniji pokazala, da lahko posebej zasnovana videoigra starejšim pomaga ohraniti možgansko vitalnost. Udeleženci raziskave, ki so bili stari od 60 do 85 let, so tako v enem mesecu skupno 12 ur igrali posebno miselno videoigro. Njihov dosežek pri igri se je tako izboljšal, da so v njej celo premagovali 20-letnike, ki so jo igrali prvič. Poleg tega so znanstveniki pri skupini starejših opazili tudi izboljšavo delovnega spomina in trajne pozornosti, izboljšanje pa so ohranili še pol leta po končanem poskusu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!