Kam je izginil sneg? Mnogi Kanadčani se bodo prvič zbudili v zelen božič

Svet 23. Dec 202318:26 0 komentarjev
Zima v Kanadi
Povprečna kanadska zima ... a ne letos. (Foto: PROFIMEDIA)

Po Kanadi, velikanski državi, ki je znana po ostrih zimah in tako globokih zametih, da lahko pogoltnejo avtomobil, se bodo ljudje za božič zbudili s preprostim vprašanjem: kje je sneg?

Od obale do obale, od severa do juga, so kanadske površine, ki bi morale biti ledeno bele, namesto tega zelene in rjave.

“Meteorolog sem že 55 let in še nikoli nisem videl zime, kot je bila ta na prvi zimski dan,” je dejal David Phillips, višji klimatolog na zveznem ministrstvu za okolje. “Ni videti kot zima, ne čuti se, da je zima, pa vendar je zima. Mislim, da je to zame šok,” je dodal za Reuters.

Približno 75 odstotkov Kanadčanov ima običajno bel božič (vsaj dva centimetra snega), zdaj pa snega praktično ni. Zime so običajno najostrejše v neobalnih provincah, kot je Alberta, kjer je pogosto pet mesecev v letu popolnoma zasneženih.

V petek so v Edmontonu, glavnem mestu Alberte, namerili 7 stopinj Celzija, medtem ko so v enakem obdobju lani zabeležili -28 stopinj Celzija.

Prijetno, prav nič zimsko vreme, imajo letos tudi v mestu Winnipeg v provinci Manitoba. Ponavadi je tam tako mrzlo, da domačini mestu pravijo “Winterpeg”.

“Res je blaga zima, skoraj nič snega,” je povedala Lynn Stadnyk, ki živi v Winnipegu, in opozorila, da lahko še vedno vidi travo na sosedovem dvorišču. “Osebno mi je to všeč, saj lahko grem iz hiše brez petih plasti,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!