Kamala Harris tarča kritik zaradi izjav o preseljevanju v ZDA

Svet 09. Jun 202121:26 0 komentarjev
Podpredsednica ZDA Kamala Harris
Edgard Garrido/REUTERS

Obisk Kamale Harris v Srednji Ameriki je bil namenjen pogovorom o reševanju strukturnih problemov, zaradi katerih se prebivalci srednjeameriških držav želijo preseliti v ZDA. Njene izjave, naj migranti ne prihajajo v ZDA, so naletele na kritike v demokratski stranki.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki ji je predsednik Joe Biden zaupal nalogo zmanjšanja nezakonitega priseljevanja v ZDA, je zaradi izjav med obiskom Gvatemale in Mehike tarča kritik liberalnih demokratov in republikancev.

Podpredsednice ZDA je v Gvatemalo in Mehiko odpotovala ta teden, njena pot pa je bila namenjena promociji strategije Bidnove vlade za odpravo vzrokov migracij. ZDA nameravajo za pomoč državam, od koder bežijo prebivalci, nameniti milijarde dolarjev za gospodarsko okrevanje in boj proti korupciji.

V ponedeljek je v Gvatemali na novinarski konferenci vse prebivalce Latinske Amerike pozvala, naj ne prihajajo v ZDA, ker bodo zavarovali mejo in migrante zavračali. Zaradi tega so jo napadli liberalnejši strankarski kolegi, kot je newyorška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez. “Iskanje političnega azila na ameriški meji je povsem zakonit način prihoda. ZDA so desetletja menjale režime in destabilizirale Latinsko Ameriko. Ne moreš nekomu zažgati hišo in ga potem kriviti, če beži pred ognjem,” je sporočila kongresnica.

Za razliko od kongresnice Ocasio-Cortez so republikanci Kamali Harris očitali, da ne stori dovolj za reševanje problema povečanega nezakonitega priseljevanja v ZDA. “Ta njihov nekonvencionalni pristop je le cinična politična odločitev, da se krivda za krizo odvrne od Bidna,” je dejal vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy iz Kalifornije. Nacionalni odbor republikanske stranke (RNC) je podpredsednico Harris kritiziral, ker še ni obiskala meje.

Novinarsko vprašanje odhoda na mejo je Harris komentirala z besedami: “Sem že bila na meji in še bom šla, a dokler se v Gvatemali ukvarjam s temeljnimi vzroki [za preseljevanje], menim, da bi se morali pogovarjati o tem, kaj se dogaja v Gvatemali.”

Podpredsednica ZDA Kamala Harris
Carlos Barria/REUTERS

Nad obiskom Kamale Harris pa je bil po navedbah tiskovne agencije Reuters navdušen mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. Srečanje je opisal kot prelomno za bilateralne odnose med Mehiko in ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!