Schengen in prazniki razlog za kolone na srbsko-hrvaški meji: “To je katastrofa”

Svet 08. Jan 202310:12 > 22:29 4 komentarji
Ivica Galovic/ PIXSELL/BOBO

Z meje med Srbijo in Hrvaško poročajo o izjemni gneči. Ljudje so v kolonah na prestop meje čakali tudi po osem ur. Gneča je te dni tolikšna, ker se številni izseljenci po praznikih z Balkana vračajo nazaj v zahodno Evropo, Hrvaška pa po vstopu v schengen izvaja podrobnejši nadzor potnikov.

V zadnjih dneh, še posebej pa danes poročajo o izjemnih gnečah na meji med Hrvaško ter Srbijo, pa tudi Bosno in Hercegovino in Hrvaško, torej ob vstopu v območje schengna. Za vstop na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine se je na mejnem prehodu Jasenovac po uradnih podatkih mejnih policij čakalo šest ur, na mejnem prehodu iz Srbije Bajakovo prav tako šest ur, na prehodu Tovarnik pa tri.

Ekipa N1 Beograd je govorila s prebivalci, ki so na mejnem prehodu Bajakovo čakali celo po osem ur. Strinjali so se, da je to “katastrofa”. Eden od čakajočih je dejal, da ne ve, ali bo do ponedeljka lahko prišel v službo. Ob živčnosti v koloni pa so padale tudi ostre besede: “Hrvatje mislijo, da so bogovi, ker so vstopili v schengen, to je razlog za kolone!” je bil prepričan eden od čakajočih.

Aktualne informacije o stanju na hrvaških cestah in mejnih prehodih so dostopne na spletni strani hrvaškega avtokluba.

Hrvaško ministrstvo je sicer ta teden sporočilo, da načrtujejo ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane. 

Ta konec tedna – le dober teden dni po hrvaškem vstopu v območje schengna – se ljudje, ki živijo in delajo v EU, po praznikih množično vračajo z Balkana nazaj v Zahodno Evropo. Hrvaški medij 24sata je poročal, da so ljudje besni ponoči pošiljali posnetke kaosa na mejnem prehodu Bajakovo, kjer so 10 ur porabili za tri kilometre in pol. Hrane in pijače pa ni bilo nikjer mogoče kupiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje