Kar 40 držav bi lahko bojkotiralo olimpijske igre

Šport 03. Feb 202311:34 15 komentarjev
olimpijske igre
PROFIMEDIA

Številne države so že napovedale bojkot olimpijskih iger, če bo Mednarodni olimpijski komite dovolil nastop ruskih in beloruskih športnikov. Predstavniki komiteja so prepričani, da nobenemu športniku ne bi smeli preprečiti tekmovanja samo zaradi njegovega potnega lista. Opozarjajo tudi, da bojkoti v preteklosti bojkoti niso dosegli pričakovanih političnih ciljev.

Naslednje olimpijske igre bi lahko bojkotiralo do 40 držav, zaradi česar pa bi celoten dogodek lahko izgubil smisel, je po poročanju BBC dejal poljski minister za šport in turizem Kamil Bortniczuk.

Poljska, Litva, Estonija in Latvija so skupaj že nasprotovale načrtu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da bi leta 2024 dovolil tekmovanje Rusom in Belorusom, Ukrajina pa je zagrozila, da bo v tem primeru bojkotirala olimpijske igre v Parizu.

V četrtek je MOK dejal, da bi morebitni bojkot pomenil le “kaznovanje športnikov”. Komite je napovedal, da bo preučil možnosti tekmovanja ruskih in beloruskih športnikov v Parizu pod nevtralno zastavo. Dodal je, da “nobenemu športniku ne bi smeli preprečiti tekmovanja samo zaradi njegovega potnega lista”.

Poljski minister Bortniczuk verjame, da je mogoče oblikovati koalicijo 40 držav, vključno z Veliko Britanijo, Združenimi državami Amerike in Kanado, ki bodo podprle blokado načrtov MOK.

Ukrajinski minister za šport Vadim Guttsait meni, da morajo ukrajinski športni organi okrepiti komunikacijo z mednarodnimi zvezami, da bi ohranili prepoved za ruske in beloruske športnike, ki jo je izvršni odbor MOK uvedel takoj po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022. Vendar je predsednik MOK Thomas Bach pozneje dejal, da je bilo to mišljeno le kot “zaščitni” ukrep, zdaj pa vztraja, da ruski in beloruski športniki ne bi smeli biti diskriminirani.

Športni ministri Latvije, Litve, Estonije in Poljske so v četrtek po pisanju BBC dejali, da je treba “zavrniti vsakršno prizadevanje Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bi ruski in beloruski športniki ponovno tekmovali, tudi pod nevtralno zastavo”. Dodali so: “Prizadevanja za vrnitev ruskih in beloruskih športnikov na mednarodna športna tekmovanja pod krinko nevtralnosti legitimizirajo politične odločitve in razširjeno propagando teh držav.” Vse mednarodne športne organizacije in zveze so pozvali, naj do konca vojne z mednarodnih tekmovanj odstranijo ruske in beloruske športnike.

Predstavniki Združenih držav Amerike so sporočili, da podpirajo začasno izključitev ruskih in beloruskih športnih organov iz mednarodnih športnih organizacij, prav tako pa spodbujajo organizacije, naj prenehajo prenašati dogodke v obeh državah.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dodala, da morajo športniki, če jim je dovoljeno sodelovati na dogodkih, kot so olimpijske igre, sodelovati kot nevtralni športniki. Obenem “mora biti popolnoma jasno, da ne predstavljajo ruske ali beloruske države”.

MOK je po poročanju BBC ponovno poudaril, da še ni bilo nobenih razprav o vrnitvi ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanja, ter opozoril Ukrajino in druge države na posledice groženj z bojkotom. “Grožnja z bojkotom olimpijskih iger, o kateri trenutno razmišlja ukrajinski NOK, je v nasprotju s temelji olimpijskega gibanja in načeli, ki jih zastopa,” je zapisal MOK.

“Bojkot je kršitev olimpijske listine, ki vse nacionalne olimpijske komiteje zavezuje, da ‘sodelujejo na olimpijskih igrah, tako da pošljejo športnike’. Kot je pokazala zgodovina, prejšnji bojkoti niso dosegli svojih političnih ciljev in so služili le kaznovanju športnikov nacionalnih olimpijskih komitejev, ki so bojkotirali.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje