Kdo bo nasledil odstavljenega republikanskega predsednika predstavniškega doma?

Svet 11. Okt 202308:23 0 komentarjev
Jim Jordan
Jim Jordan (Foto: Leah Millis/REUTERS)

Po tem ko so kongresni republikanci v torek poslušali predstavitev dveh kandidatov za predsednika predstavniškega doma, bodo danes skušali ugotoviti, kateri kandidat ima možnost za izvolitev, preden bo o tem glasoval predstavniški dom.

Kongresni republikanci so v torek za zaprtimi vrati poslušali predstavitev dveh kandidatov za predsednika predstavniškega doma, Jima Jordana in Steva Scalisa.

Demokrati so medtem na konferenci za predsednika predstavniškega doma predlagali svojega vodjo Hakeema Jeffriesa, ki pa nima možnosti za izvolitev, saj so demokrati v manjšini.

Predstavniški dom kongresa je prejšnji teden na pobudo republikanca s Floride Matta Gatza odstavil svojega predsednika Kevina McCarthyja. Za odstavitev so glasovali vsi demokrati in osem republikancev.

Gaetz je pobudo za odstavitev sprožil, ker se je McCarthy z demokrati dogovoril o začasnem podaljšanju financiranja zvezne vlade do 17. novembra. Sedaj trdi, da ne bo zahteval odstavitve Jordana ali Scalisa, če bo kateri od njiju izvoljen na položaj, in se bo ponovno dogovoril o začasnem podaljšanju financiranja vlade.

Steve Scalise
Steve Scalise (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Gaetz tudi ni proti spremembi pravila, da lahko le en sam kongresnik zahteva odstavitev predsednika. McCarthy je v to pravilo, ki so ga zahtevali Gaetz in drugi skrajni republikanci, privolil januarja, preden je bil šele po 15 krogih glasovanj izvoljen na položaj.

Predstavniški dom kongresa brez predsednika ne more opravljati svojega dela in republikanci se trudijo najti naslednika McCarthyja. Med drugim na potrditev čaka predlog zakona o dodatni pomoči Izraelu po terorističnih napadih Hamasa.

Najprej bodo skušali za zaprtimi vrati spremeniti lastno pravilo, da mora kandidat za predsednika za uvrstitev na glasovanje dobiti le navadno večino glasov republikanskih kongresnikov. To večino bodo skušali povišati na 217, kolikor je potrebno za izvolitev pred celotnim predstavniškim domom.

Predstavniški dom trenutno vodi vršilec dolžnosti predsednika Patrick McHenry, vendar dokler ne bo izvoljen nov predsednik, predstavniški dom ne more potrjevati predlogov zakonov. Kdaj bo glasovanje o tem, še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!