Kdo je Andrew Tate in zakaj ga družbena omrežja blokirajo

Svet 27. Avg 202213:05 0 komentarjev
Andrew Tate
lonewolfforce/TikTok

Po Twitterju so Andrewa Tata blokirala še družbena omrežja Facebook, Instagram, YouTube in TikTok. Nekdanji kikboksar, lastnik igralnic v Romuniji in ustanovitelj spletne platforme Hustler’s University je v zadnjem času na teh omrežjih pridobil ogromno občinstvo, predvsem med mladimi fanti. S svojimi izjavami normalizira mizoginijo in nasilje nad ženskami. Njegovi oboževalci pa ga po drugi strani opisujejo kot kralja strupene moškosti. Kdo pravzaprav je Tate, zakaj je problematičen in kako si je pridobil tolikšen vpliv?

Kdo je Andrew Tate?

35-letni Andrew Tate je nekdanji kikboksar, ki na spletu redno objavlja mizogine izjave. S tovrstnimi objavami je Tate postal spletni vplivnež, zaradi njihove vsebine pa so nekatera družbena omrežja izbrisala njegove profile.

Tate je zaslovel z nastopom v resničnostnem šovu Big Brother leta 2016. Iz šova so ga izključili po tem, ko se je pojavil posnetek, v katerem je udaril žensko.

Na družbenih omrežjih je Tate pridobil precejšnje občinstvo, predvsem med mlajšimi moškimi. Svoje poglede širi tudi na tako imenovani Hustler’s University, plačljivi platformi, ki uporabnikom ponuja izobraževanja o hitrem zaslužku in zmenkih. K Tatovi prepoznavnosti pripomore tudi njegovo bogastvo, poleg platforme si lasti tudi verigo igralnic v Romuniji. Pogosto je delil fotografije svojih športnih avtomobilov.

Andrew Tate se je rodil v ZDA, živel pa v Združenem kraljestvu. Sedaj je rezident Romunije.

Nedavno se je Tate mudil v Sloveniji, saj je sodeloval na OneLife Rallyju. Njegov bugatti chiron pur sport, katerega vrednost je ocenjena na 5,5 milijona evrov, je bil glavna atrakcija letošnjega relija. Pred ljubljanskim Intercontinentalom so se zbrali številni mladi fantje in podprli Tata.

@hustleruni3.0 Andrew Tate 🐐- Crowd goes CRAZY in Ljubljana to see his new bugatti! 🤯— What do you think about this⁉️🤔—#PerfectPartner #fyp #foryou #andrew #andrewtate #tate #tatebrothers #tristantate #hu #HU #hustlersuniversity #money #bugatti #foryou ♬ original sound - Andrew Tate 🐐🔥

Zakaj je Tate problematičen?

Tatova slava odpira vprašanje toksičnosti med mladimi moškimi na internetu. S širjenjem sovražnega govora je Andrew Tate vplival na celotno generacijo mladih moških, ki zdaj širijo njegove ideje in spodbujajo nasilje nad ženskami.

Twitter je Tata blokiral 2017, ko je na obtožbe o spolnih napadih Harveyja Weinsteina, zapisal, da bi morale žrtve posilstva prevzeti del odgovornosti. “Če sam vpleteš v situacijo, v kateri si posiljen, moraš nositi del odgovornosti. Ne pravim, da je v redu biti posiljen,” je zapisal. Twitter je zaradi zapisa ukinil Tatov račun, poroča NBC News.

V posnetkih pa Tate med drugim trdi, da so ženske lastnina moških in da bi morale “imeti otroka, sedeti doma, biti tiho in kuhati kavo”. Andrew Tate meni, da moški morajo imeti avtoriteto nad partnerko, in dodaja: “Ne moreš biti odgovoren za psa, če te ta ne uboga.” V posnetkih je med drugim dejal tudi, da bi partnerko napadel, če bi ga obtožila varanja. Sodeč po objavah na spletu pa Tate trdi tudi, da hodi le z dekleti, starimi 18 ali 19 let, ker nanje lažje vpliva.

Njegovi oboževalci, med katerimi so tudi mladi najstniki, ga opisujejo kot kralja strupene moškosti.

Britanska organizacija Hope Not Hate (Upanje, ne sovraštvo), ki se bori proti skrajno desnemu ekstremizmu, je sprožila peticijo za odstranitev Tata iz družbenih omrežij. Andrewa Tata organizacija opisuje kot nevarnega: “Učinek, ki ga ima lahko Tatova blagovna znamka strupene mizoginije na mlado moško občinstvo, je zelo zaskrbljujoča. Tatovi oboževalci slavijo njegova sporočila za vrnitev ‘tradicionalne moškosti’. Znano pa je, da je iz mizoginije lahko preiti v druge ekstremizme in diskriminacijo.”

Andrew Tate
Profimedia

Opozorili so na poročila, da so aprila na Tatovem domu v Romuniji pristojni opravili hišno preiskavo v preiskavi trgovine z ljudmi. Med preiskavo nihče ni bil aretiran, Andrew Tate pa je trgovino z ljudmi zanikal, poroča The Washington Post.

Katera družbena omrežja so blokirala Tata?

Tata so po Twitterju blokirali še Facebook, Instagram, YouTube in TikTok.

Tatov račun je bil s TikToka odstranjen, saj krši politiko podjetja, ki prepoveduje “vsebine, ki napadajo, grozijo, spodbujajo nasilje, ali kako drugače dehumanizirajo posameznika ali skupino” na podlagi lastnosti, vključno s spolom, so s TikToka sporočili za The Washington Post. Vendar Andrew Tate iz TikToka ni povsem izginil, številne njegove posnetke namreč objavljajo drugi uporabniki tega družbenega omrežja. Na TikToku pojasnjujejo, da se težave zavedajo: “Naša preiskava še poteka. Nadaljujemo pa tudi odstranjevanje profilov in posnetkov, ki spodbujajo mizoginijo in drugo sovražno vedenje.”

Meta, pod katero sodita Facebook in Instagram, je sporočila le, da so Tata s svojih platform odstranili zaradi kršitev politik o nevarnih organizacijah in posameznikih. Dodatnih podrobnosti iz podjetja niso posredovali, poroča BBC.

“Ukinili smo vse kanale, povezane z Andrewom Tatom, zaradi številnih kršitev naših smernic in pogojev storitve, vključno z našo politiko sovražnega govora,” so za BBC sporočili iz Googla, ki si lasti YouTube. Pojasnili so še, da po ukinitvi kanala uporabnik, ki je naložil vsebino, ne more imeti, uporabljati ali ustvarjati drugih YouTube kanalov.

Na YouTubu je Tatu sledilo več kot milijon oseb. Na Instagramu je imel 4,7 milijona sledilcev, število pa je od junija, ko je imel le milijon sledilcev, raslo.

Andrew Tate
tatesmarts/TikTok

Zakaj Tatov vpliv sproža preplah?

Tatov vpliv na mlade je sprožil preplah. Profil na Instagramu, namenjen učiteljem, je ustvaril navodila, kako s šolarji obravnavati Tatove vsebine. Skupine za pomoč žrtvam nasilja v družini opozarjajo, da njegovi komentarji na družbenih omrežjih normalizirajo mizoginijo in nasilje.

Zainab Gulamali iz dobrodelne organizacije Women’s Aid, ki pomaga žrtvam nasilja v družini, je za Daily Mail povedala, da je objavljanje poniževalnih komentarjev in posnetkov o zlorabi žensk tako nevarno kot nesprejemljivo. Takšne vsebine normalizirajo mizogine in seksistične nazore, ki so osnova za nasilje nad dekleti ter ženskami, je dodala. “Pomembno je, da izzivamo ta globoko zakoreninjena mizogina stališča, ki normalizirajo čustveno zlorabo, zaničevanje, nadzorovanje in fizično nasilje nad ženskami,” je rekla.

Od kod Tatu bogastvo?

Tate si je bogastvo nabral šele po tem, ko je opustil kariero v kikboksu. Pozornost javnosti je Andrew Tate pritegnil z izjavo v prenosu na Twitchu z Adinom Rossom, ko je dejal, da je postal prvi triljonar. Navedel je, da je prvi milijon zaslužil pri 27 letih, pri 31 pa je imel že sto milijonov.

@benleavitt Cobra Tate runs a Pyramid scheme for sigma males 🤑 #andrewtate #hustlersuniversity #cobratate ♬ original sound - Ben Leavitt | Social & Biz✌️❤️

Njegov glavni vir prihodkov je Hustler’s University, piše SportsGrail. Gre za spletno platformo, ki uporabnikom ponuja različne tečaje o zaslužku, zmenkih z ženskami in mreženju z ljudmi, s katerimi si delite podjetniške interese. Vsi, ki se želijo vpisati, morajo opraviti izpite in plačati članarino, v višini 50 dolarjev (okoli 50 evrov). Tate si lastništvo platforme deli z bratom Tristanom Tatom. Kritiki Tatovi platformi očitajo, da gre za piramidno shemo. Člani, ki pridobijo nove stranke, so namreč za to plačani.

Ob tem ima Andrew Tate v Romuniji tudi več igralnic. V igralniško industrijo je vstopil med komentiranjem oddaje o borbah v kletkah v Romuniji. Poslovnež, ki je sponzoriral dogodek, je bil lastnik verige manjših igralnic. Tate je predlagal naložbo v franšizni model in ustanovitev igralnic v Romuniji pod obstoječo blagovno znamko. Po pisanju iGaming News je posel zacvetel, saj je Tate ponujal brezplačne napitke in se tako ločil od konkurence. Portal piše še, da Tate s tem poslom zasluži milijone na mesec.

Kako je Andrew Tate pridobil tako ogromno občinstvo?

Tatovi posnetki imajo na TikToku več kot 12 milijard ogledov, algoritem pa te vsebine množično ponuja mladim uporabnikom. Naraslo je tudi število njegovih sledilcev, pogosteje ga uporabniki tudi iščejo na Googlu. Vendar rast ni organska, je opozoril The Guardian.

Člani njegove spletne platforme, ta ima več kot 100.000 uporabnikov, so namreč imeli navodila, naj na družbenih omrežjih delijo njegove vsebine. Navodila, ki so bila med tem izbrisana, so velevala, naj delijo čim bolj kontroverzne posnetke, saj ti dobijo več ogledov, uporabniki pa tudi pogosteje reagirajo nanje. “V idealnem primeru si želite od 60 do 70 odstotkov oboževalcev in od 40 do 30 odstotkov sovražnikov. Hočete argumente, hočete vojno,” izhaja iz navodil.

Podjetje za finančne storitve Stripe je sredi avgusta nehala obdelovati plačila, namenjena Hustler’s University. Iz podjetja so sporočili, da ne komentirajo posameznih primerov, a njihova politika prepoveduje določene finančne dejavnosti, vključno s shemami za hitro obogatitev. Hustler’s University pa svojim članom, med katerimi so tudi 13-letniki, obljublja hiter zaslužek do 10.000 funtov mesečno s kriptovalutami, maloprodajnim poslovanjem in iskanjem novih članov spletne platforme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!