Kdo je ‘junak z nahrbtnikom’, ki ga po napadu z nožem slavi vsa Francija

Svet 10. Jun 202311:57 0 komentarjev
EmmanuelMacron in Henri
REUTERS/Denis Balibouse

Francoski mediji so našli svojega junaka, mladeniča z nahrbtnikom, ki je pred dnevi poskušal preprečiti napad z nožem v mestu Annecy, v katerem so bili huje ranjeni štirje otroci. Nobena od žrtev ni več v smrtni nevarnosti. Osumljenca je sicer tožilstvo obtožilo poskusa umora.

Spomnimo, pred dvema dnevoma je moški v francoskem alpskem mestu Annecy z nožem napadel skupino otrok in štiri huje ranil. Poškodoval je tudi dve odrasli osebi.

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki napada, na katerih je videti tudi moškega, ki lovi osumljenca in ga poskuša ustaviti s svojim nahrbtnikom. Napadalec ga je ob tem poskušal porezati z nožem. Francoski mediji so pograbili zgodbo heroja, 24-letnika, ki je znan samo kot Henri.

Henri je katoliški romar, ki trenutno obiskuje francoske katedrale. Dejal je, da je sledil svojim instinktom in naredil vse, kar je lahko, da bi zaščitil šibke. “Vem, da tam nisem bil naključno,” je dejal v intervjuju za CNews.

Junak Henri
REUTERS/Denis Balibouse

Z mediji ni želel deliti svojega priimka, je pa poudaril, da ni bil edini civilist, ki se je izpostavil, in poskušal ustaviti napadalca. “Številni so naredili, kar so mogli. Videl sem zaposlenega v parku, ki je poskušal napadalca udariti z veliko plastično lopato,” je povedal za BFMTV.

Henrijev oče je prepričan, da je njegov sin preprečil, da bi bil napad še hujši. Za Associated Press je dejal, da je “preprečil pokol, ker je prestrašil napadalca, res zelo pogumno”.

Samo nekaj dni pred napadom so Henrija intervjuvali za časopis Dauphiné Libéré, in sicer v povezavi z njegovim načrtom, da devet mesecev hodi po Franciji in obiskuje katedrale. Povedal je, da trka na naključna vrata v okolici cerkev, da bi našel prenočišče. “To te prisili, da se odpreš ljudem,” je pojasnil svoje početje.

Ko so ga vprašali, kaj meni o navedbah, da se napadalec prav tako opredeljuje kot kristjan, je Henri odgovoril, da je “napadanje ranljivih globoko nekrščansko” in dodal, da se je v napadalca “naselilo nekaj zelo slabega”.

24-letnikov pogum je pohvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je odpotoval v Annecy, da bi se srečal z žrtvami napada. Henriju je dejal, da so njegova dejanja “vir upanja” in dodal, da je mladenič doživel travmo.

Osumljenca, ki ni želel govoriti ne med policijskim pridržanjem ne pred preiskovalnima sodnikoma, so obtožili poskusa umora. Policija je pred tem sporočila, da je osumljenec 31-letni Sirec, ki je imel na Švedskem status begunca. Njegovo prošnjo za azil so v Franciji zavrnili, ker mu je bil azil na Švedskem že odobren. Po poročanju medijev je bil poročen s švedsko državljanko, s katero ima triletnega otroka. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!