Kdo je ustreljeni Robert Fico, ki se spogleduje z Orbanom in Putinom

Svet 15. Maj 202418:10 9 komentarjev
Robert Fico
Robert Fico (Foto: Nadja Wohlleben/File Photo/REUTERS)

Slovaški premier Robert Fico velja za politika, naklonjenega ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in madžarskemu premierju Viktorju Orbanu. Populistični voditelj s svojimi izjavami o rusko-ukrajinski vojni pogosto dviga prah in razburja Zahod. Kdo je 59-letnik, ki je lani oktobra ponovno zmagal na slovaških volitvah in prevzel oblast?

Slovaškega premierja Roberta Fica so po seji vlade ustrelili.

Fico velja za pretkanega politika, ki je v svoji tridesetletni karieri uspešno krmaril med proevropskimi stališči in ostro nacionalistično protizahodno retoriko, namenjeno predvsem slovaški javnosti. Skozi leta je večkrat spremenil svoja stališča, tako da so ta ustrezala javnemu mnenju, piše Guardian.

Prvak socialdemokratske stranke Smer-SSD Fico je lani četrtič zmagal na parlamentarnih volitvah. Na čelo vlade se je vrnil po letu 2018, ko so ga s premierskega mesta odnesli množični protivladni protesti po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove. Pojavil se je celo sum, ki se je kasneje izkazal za lažnega, da bi lahko za umorom stala Ficova vlada. Je pa umor razkril široko mrežo korupcije, v katero so bili vpleteni sodniki, tožilci in tudi uradniki, ki jih je imenovala vlada pod vodstvom njegove stranke.

Kazalo je že, da je njegova politična kariera končana, a je v kampanji pred lanskimi parlamentarnimi volitvami uspešno nagovoril predvsem skrajno leve in skrajno desne volilce.

Zgleduje se po Putinu in Orbanu

Njegova zmaga je pritegnila veliko pozornosti predvsem zaradi njegovih proruskih stališč. V volilni tekmi je vztrajno obljubljal, da bo Slovaška ustavila vojaško pomoč sosedi Ukrajini.

59-letni Fico, ki je sicer uvedbo evra na Slovaškem označil za zgodovinsko odločitev, je tako zdaj bolj kritičen do EU, Nata in Ukrajine. Pred volitvami je, denimo, dejal: “Vojna v Ukrajini se je začela leta 2014, ko so ukrajinski fašisti ubijali civilne žrtve ruske narodnosti.” Med drugim je napovedal še, da na ozemlju Slovaške ne bo dovolil aretacije ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ko je postal premier, je izjave glede Ukrajine sicer nekoliko omilil, a je slovaška vlada kljub temu ustavila pomoč Ukrajini.

Analitiki sicer pravijo, da se Fico zgleduje tudi po madžarskem premierju Viktorju Orbánu. Da ga spoštuje, je moč razbrati tudi iz intervjuja za Reuters, ko je komentiral, da Orbana vidi kot “enega tistih evropskih politikov, ki se ne bojijo odkrito braniti interesov Madžarske in madžarskega ljudstva”.

Fico tako po zgledu Orbana nasprotuje priseljevanju, kar je bilo temelj njegove predvolilne strategije leta 2016. Nedavno je kritiziral tudi istospolne poroke, posvojitve otrok istospolnih parov pa označil za “sprevrženost”. Med pandemijo pa je bil eden najvidnejših nasprotnikov mask in cepljenja, piše Guardian.

Ficova vlada se v zadnjem času sooča s precejšnjim nezadovoljstvom, ki je eskaliralo do množičnih protestov. Tudi zaradi predloga, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo. Do razpustitve RTVS so bili kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem.

Slovaška, protest
Foto: PROFIMEDIA

Fico je po poklicu odvetnik in je od leta 1994 do leta 2000 zastopal Slovaško pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Politično kariero je začel v komunistični partiji tik pred žametno revolucijo leta 1989, nato pa bil del njene naslednice, Demokratične leve stranke. Leta 1999 je ustanovil stranko Smer-SSD.

Leta 2006 mu je s stranko uspela zgodovinska zmaga in prvič je postal premier. Takrat je med drugim oblikoval koalicijo s skrajno desno Slovaško nacionalno stranko. Po volitvah leta 2010 mu kljub zmagi ni uspelo oblikovati koalicije in je šel v opozicijo. Znova mu je uspelo postati premier po predčasnih volitvah leta 2012 in nato še štiri leta kasneje, a se je moral zaradi smrti novinarja posloviti od premierske funkcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje