Kenijski vodja smrtonosnega kulta obtožen terorizma

Svet 18. Jan 202415:53 0 komentarjev
Paul Nthenge Mackenzie
Slika: PROFIMEDIA

Vodja kenijskega krščanskega kulta Paul Nthenge Mackenzie je bil na sodišču v Mombasi obtožen več umorov in terorizma, potem ko so oblasti lani odkrile trupla več kot 400 privržencev njegovega kulta. Večina izmed 429 žrtev, med katerimi so tudi otroci, naj bi se izstradala do smrti. Nekateri pa naj bi bili zadavljeni ali pretepeni.

Samooklicani pridigar in duhovnik Paul Nthenge Mackenzie je bil na sodišču v Mombasi obtožen terorizma in organizirane kriminalne dejavnosti. Mackenzie se je sicer skupaj s 94 drugimi osumljenci izrekel za nedolžnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kenijsko državno tožilstvo je sporočilo, da ima država dovolj dokazov za kazenski pregon 95 osumljencev, ki jih obtožuje umora, uboja in terorizma. Tožilci naj bi ob tem opravili tudi oceno duševnega zdravja pri 31 osumljencih, vključno z Mackenziejem.

Pokol v gozdu Shakahola

Obtožbe proti Mackenzieju so kenijske oblasti vložile po tem, ko so lani aprila v gozdu blizu mesta Malindi ob Indijskem oceanu odkrili številna trupla privržencev njegovega kulta. Ti naj bi se izstradali do smrti, saj naj bi jih pridigar prepričal, da bodo tako “spoznali Jezusa”.

Zaradi grozljivega primera, ki so ga v Keniji poimenovali Pokol v gozdu Shakahola, je kenijska vlada opozorila na potrebo po strožjem nadzoru nad obrobnimi verskimi skupnostmi. Mackenzie je bil sicer zaradi skrajnih pridig in radikalizacije obtožen že leta 2017.

Kenija, ki je večinoma krščanska država, ima težave z nadzorovanjem skrajnih verskih skupnosti in kultov, ki se ukvarjajo s kriminalom, poroča AFP. Po vladnih podatkih je v vzhodnoafriški državi s 53 milijoni prebivalcev registriranih več kot 4000 verskih denominacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!