Ker si želijo še več turistov, v Dubaju odpravljajo davek na alkohol

Svet 02. Jan 202320:54 1 komentar
alkohol, šampanjec
PROFIMEDIA

Od novega leta dalje so vse alkoholne pijače v Dubaju neobdavčene. Oblasti so namreč za eno leto poskusno ukinile davek na alkohol, saj želijo tako privabiti še več turistov.

V Dubaju so na področju prodaje alkoholnih pijač uvedli spremembe. S 1. januarjem so namreč odpravili 30-odstotni davek na alkohol, poroča BBC. Poleg tega pa so od zdaj naprej brezplačne postale tudi licence, s katerimi lahko prebivalci tega emirata kupujejo alkohol.

Po veljavnih pravilih v Dubaju je kupovanje in uživanje alkohola za muslimane prepovedano. Ostali prebivalci pa morajo za uživanje, prevoz ali nakup alkoholnih pijač, imeti vsaj 21 let, od policije pa morajo dobiti tudi licenco za uživanje alkohola, ki jo natisnejo na plastično kartico. Nova ukrepa naj bi po poročanju medijev poskusno veljala eno leto.

V najslavnejšem mestu Združenih arabskih emiratov že nekaj časa sproščajo zakone o prodaji alkohola. Kot še piše BBC, so prodajo dovolili med ramadanom, alkohol pa so lahko med pandemijo dostavljali tudi na dom. Z odpravo davka pa so alkoholne pijače postale občutno cenejše.

Z najnovejšimi spremembami naj bi oblasti v Združenih arabskih emiratih in Dubaju hotele doseči, da bi mesto za tujce postalo še privlačnejše. Dubaju je namreč v preteklosti vedno uspelo privabiti več turistov in tujih delavcev kot sosedom. Svoj uspeh deloma dolguje tudi sprejemanju manj striktnega življenjskega sloga, saj so v Združenih arabskih emiratih že do sedaj veljali ohlapnejši zakoni za nakup alkohola.

Vendar se mesto zdaj sooča z vse večjo konkurenco tekmecev, ki razvijajo svoj gostinski in finančni sektor. Glavni tekmec je postala Savdska Arabija, kjer želijo prav s krepitvijo turizma počasi oddaljiti od svoje močne odvisnosti od naftne industrije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje