Kijev zadovoljen z diplomatskimi prizadevanji za rešitev ukrajinske krize

Svet 27. Jan 202219:31 > 19:31 2 komentarja
Ukrajina
(Trening ukrajinske vojske). PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozdravil izid pogovorov med visokimi ruskimi in ukrajinskimi predstavniki v Parizu v začetku tega tedna, katerih cilj je bil najti diplomatsko rešitev konflikta. Zunanji minister Dmitro Kuleba je izrazil zadovoljstvo nad odzivom ZDA na ruske varnostne predloge za končanje napetosti.

Predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil nedavne pogovore v okviru normandijske četverice (Ukrajina, Rusija, Francija, Nemčija) v Parizu. Prav tako je pozdravil namero, da se smiselna pogajanja nadaljujejo čez dva tedna v Berlinu, so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika. “Za našo državo je prva prednostna naloga doseči stabilno in brezpogojno tišino v Donbasu. Režim prekinitve ognja mora biti zagotovljen in zanesljiv, to pa je osnova, na kateri se lahko sprejmejo naslednji koraki,” je dodano v izjavi Zelenskega.

ZDA in zveza Nato so danes usklajeno odgovorile Rusiji glede njenih varnostnih zahtev. ZDA so v pismu Rusiji zatrdile, da bodo spoštovale Natovo načelo odprtih vrat in zavrnile zahtevo Moskve po zavezi, da se Ukrajina ne bo pridružila zavezništvu Nato. ZDA so prav tako Kijevu vnaprej predstavile svoj odziv na ruske zahteve po varnostnih zagotovil, ki je bil v Ukrajini pozitivno sprejet. “Odgovor smo videli, preden je bil posredovan Rusiji. Ukrajinska stran ni imela nobenih pripomb,” je zunanji minister Dmitro Kuleba zapisal na Twitterju.

Predstavnika Moskve in Kijeva, ki sta se v sredo sodelovala na srečanju v Parizu, sta pozvala, da morata obe strani spoštovati prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine, kjer se ukrajinske vladne sile od leta 2014 borijo proti proruskim separatistom. Dogovor o prekinitvi ognja iz leta 2015, nadgrajen leta 2020, je pomagal končati najhujše spopade zaradi dveh regijah na vzhodu Ukrajine, kjer je zaradi spopadov umrlo približno 13.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje