Kim v odzivu na vojaške vaje ZDA in Južne Koreje: okrepili bomo pomorske sile

Svet 29. Avg 202310:02 8 komentarjev
Kim Džong Un
KCNA/REUTERS

Vode, ki obdajajo Korejski polotok, postajajo območje z največjo koncentracijo vojaške opreme na svetu, je opozoril severnokorejski voditelj Kim Džong Un. S temi besedami se je odzval na nedavni dogovor ZDA, Japonske in Južne Koreje, ki so ob južnokorejskem otoku Džedžu začele izvajati redne vojaške vojne. Kim je posvaril še, da bo tudi Severna Koreja okrepila svoje pomorske sile.

ZDA, Južna Koreja in Japonska so danes izvedle skupne pomorske vaje protiraketne obrambe, da bi se zoperstavile jedrskim in raketnim grožnjam Pjongjanga. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je očital ZDA, da z vajami povečujejo tveganje jedrske vojne, ter napovedal krepitev severnokorejskih pomorskih sil.

V govoru ob severnokorejskem dnevu mornarice je Kim dejal, da so nepremišljene poteze ZDA in “drugih sovražnih sil” spremenile vode okoli Korejskega polotoka v območje z največjo koncentracijo vojaške opreme na svetu in nevarnostjo jedrske vojne.

Dogovor o rednih skupnih vojaških vajah

Kim je tudi obsodil nedavni dogovor voditeljev ZDA, Japonske in Južne Koreje o rednih skupnih vojaških vajah. ZDA, Južna Koreja in Japonska so skupne pomorske vaje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izvedle danes v mednarodnih vodah ob južnokorejskem otoku Džedžu, po navedbah južnokorejske mornarice pa so v njih sodelovali rušilci vseh treh držav, opremljeni z radarskimi sistemi Aegis.

Predsednik ZDA Joe Biden, predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol in japonski premier Fumio Kišida so se sicer na prvem tristranskem vrhu v Camp Davidu 19. avgusta dogovorili tudi za tesnejše sodelovanje, predvsem glede varnosti, obrambe in gospodarstva, pa tudi na drugih področjih.

Kim napovedal krepitev severnokorejskih pomorskih sil

Po besedah Kima razmere zahtevajo okrepitev severnokorejskih pomorskih sil, ki morajo biti pripravljene “v nepredvidljivih razmerah zlomiti sovražnikovo voljo do vojne”. Kot je še dejal severnokorejski voditelj, je hiter razvoj pomorskih sil nujen zaradi nedavnih agresivnih potez sovražnikov. Pjongjang skupne vojaške vaje obravnava kot vaje za invazijo in je že večkrat zagrozil, da bo nanje odločno odgovoril.

Na fotografijah, ki jih je objavil severnokorejski časnik Rodong Sinmun, je videti Kima, ki si v spremstvu hčere ogleduje poveljstvo mornarice in se fotografira z več deset mornariškimi častniki.

Severna Koreja je letos izvedla rekordno število preizkusov orožja, prejšnji teden pa je že drugič poskusila v orbito poslati vohunski satelit, a ji ni uspelo. Sredi avgusta je Kim pozval h krepitvi priprav na vojno, vključno s povečanjem proizvodnje orožja in števila vojaških vaj, z generali pa naj bi med drugim govoril o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje