Kitajci razvili prav posebno baterijo

Magazin 26. Jan 202410:39 0 komentarjev
jedrska baterija, Betavolt, Kitajska, tehnologija, Nikelj 63, radioaktivnost
Foto: Zajem zaslona/X/Megatron

Morda baterij za telefone nekoč ne bo več treba polniti. Vendar tega ne pričakujte že jutri.

Kitajski strokovnjaki so izdelali baterijo, ki vsebuje radioaktivni izotop niklja, ki razpade v baker in lahko napravo z energijo oskrbuje kar 50 let.

Kot so sporočili iz podjetja Betavolt, ki je razvilo zdržljivo baterijo, manjšo od kovanca za evro, je ta tehnologija prva te vrste, ki bo na voljo za splošni nakup. Baterija meri 15 x 15 x 5 milimetrov, ustvarja pa 100 mikrovatov moči.

Če bodo baterije odobrene za uporabo v napravah, kot so pametni telefoni, prihodnjih generacij baterij ne bo več treba polniti, so po poročanju portala Live Science povedali predstavniki podjetja. Juan Claudio Nino, znanstvenik za materiale na Univerzi na Floridi, pa je skeptičen. Po njegovih besedah lahko baterija proizvede le odstotek odstotka moči, ki je potrebna za delovanje mobilnega telefona. “Vsekakor je po moči sposobna napajati srčni spodbujevalnik ali morda pasivni brezžični senzor. Toda v svoji trenutni obliki preprosto nima dovolj moči za delovanje mobilnega telefona,” je dejal za portal.

Prvič so jedrske baterije razvili že v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja, izkoriščajo pa energijo, ki se sprosti, ko radioaktivni izotopi razpadejo v druge elemente. Ker radioaktivni razpadi nekaterih elementov trajajo precej dolgo, to pomeni, da imajo jedrske baterije običajno desetletja dolgo življenjsko dobo. Običajno pa jih uporabljajo za napajanje vesoljskih plovil ali avtomatiziranih znanstvenih postaj – kjer je oprema lahko več let brez nadzora. Uporabljajo pa jih tudi za napajanje srčnih spodbujevalnikov.

Betavoltova baterija kot radioaktivni vir uporablja nikelj-63, ki razpade v baker. “Preprosto povedano, imate nevtron (nevtralni subatomski delec), ki se pretvori v proton (pozitiven subatomski delec), pri čemer odda elektron. Če lahko s tem elektronom nekaj naredite, je to vir elektrike,” je dejal Nino.

Čeprav vsebujejo radioaktivne elemente, baterije niso nevarne, saj jih lahko že za uporabo pri srčnih spodbujevalnikih opremijo z zaščito, ki absorbira škodljivo sevanje. To bodo lahko uporabili tudi, če bodo kdaj te baterije uporabili za pametne telefone.

Kako iz ene baterije pridobiti čim več moči, še vedno ostaja izziv, vendar proizvajalec načrtuje, da bo prihodnje leto na trg lahko poslal baterijo za 1 vat, kar je že blizu dvema do šestim vatom moči, kolikor jih za delovanje potrebujejo standardni mobilni telefoni. Ena od možnosti je kombiniranje baterij, podjetje pa raziskuje tudi uporabo drugih jedrskih izotopov, kot so stroncij-90, prometij-147 in devterij, ki lahko v napravi brez polnjenja zdržijo od dve do 30 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!