Napake, ki jih delate s podaljškom in lahko povzročijo požar

Magazin 25. Jan 202413:46 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Podaljški niso zasnovani za prevelike obremenitve. Zato obstaja nevarnost, da se ob preobremenitvi močno segrejejo in povzročijo požar, opozarjajo gasilci.

Če imate v podaljšek že vklopljen televizor, računalnik in svetilko ter želite priključiti še električni radiator, lahko podaljšek zagori. Večina proizvajalcev električnih radiatorjev priporoča, da ga vklopite neposredno v vtičnico na steno namesto v podaljšek.

Če že uporabite podaljšek, redno preverjajte kable in jih zamenjajte, če so poškodovani. Vse kable in vtičnice hranite ločeno od virov toplote. Okoli naprave pustite dovolj prostora, da preprečite pregrevanje. Naprave, ki niso v uporabi, pa vedno izklopite, so strnili pri srbskem N1.

Strokovnjaki svetujejo tudi, da naprave odmaknete od stene in tako preprečite zadrževanje toplote. Če telefon ali prenosni računalnik polnite v postelji, lahko tudi to vodi do požara.

podaljšek
Foto: PROFIMEDIA

Svetujejo še:

  • Izogibajte se prekomernemu zvijanju podaljška, da preprečite poškodbe notranjosti kabla.
  • Podaljška ne uporabljajte na poškodovanih vtičnicah ali skupaj s poškodovanimi polnilci. V primeru poškodb napravo takoj zamenjajte.
  • Uporabite podaljšek primerne dolžine. Prekratek podaljšek je lahko preveč obremenjen in lahko povzroči pregrevanje.
  • Podaljšek postavite na mesto, kjer ne bo izpostavljen neposredni sončni svetlobi ali ekstremnim temperaturam.
  • Če uporabljate podaljšek na prostem, se prepričajte, da je primeren za takšno uporabo. Vtičnice naj ne bodo na tleh, da se izognete stiku z vlago.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!