Drama na kitajskem kongresu: nekdanji predsednik ni hotel iz dvorane

Svet 22. Okt 202208:01 > 11:16 0 komentarjev
Hu Džintao
Tingshu Wang/REUTERS

Delegati kitajske komunistične partije so danes ob zaključku 20. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Ši Džinpinga in odražajo njegovo ideologijo Do dokaj nenavadnega dogodka je prišlo na dopoldanski seji, ko je nekdanji predsednik Hu Džintao moral v spremstvu uradnikov zapustiti dvorano. Med sprejetimi dopolnili k ustavi partije je tudi določilo, ki prvič eksplicitno poudarja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana.

Na Kitajskem se je zaključil kongres komunistične partije, na katerem so imenovali centralni komite, ki ga sestavlja približno 200 delegatov. Člani tega najvišjega organa bodo oznanjeni po vrstnem redu – prvi bo generalni sekretar, kar bo skoraj zagotovo še tretjič postal Ši Džinping.

Na skrbno načrtovanem dogodku je za nekaj nenavadnosti poskrbel odhod nekdanji predsednik Hu Džintao, slednji je moral dvorano v spremstvu uradnikov zapustiti. Džintao je sedel zraven Šija, nato sta pristopila uradnika, nato sta ga nekaj časa prepričevala, naj vstane in odide. A nekdanji predsednik ni bil poslušen in je na svojem mestu obsedel. Hu je čez nekaj časa in na prigovarjanje svojih sosedov vendarle vstal in se s spremljevalcema napotil proti izhodu. Pred tem pa je nekaj prišepnil Šiju, ta pa mu je v odgovor pomikal.

Za zdaj Kitajska ni podala pojasnil za nenavaden odhod nekdanjega predsednika.

Delegati kitajske komunistične partije so ob zaključku 20. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Xi Jinpinga in odražajo njegovo ideologijo. Imenovali so tudi nov centralni komite, v katerem ne bo več pomembnih predstavnikov iz Šijevega ožjega kroga, med njimi premierja Li Kečjanga.

V centralnem komiteju je okoli 200 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 25-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki trenutno šteje sedem članov.

V novi sestavi centralnega komiteja po poročanju tujih tiskovnih agencij ne bo dosedanjih članov stalnega odbora. Iz centralnega komiteja so izključili tudi guvernerja kitajske centralne banke Yi Ganga, predsednika agencije za regulacijo bančnega in zavarovalniškega sektorja ter namestnika premierja.

Prvo zasedanje v nedeljo

Novi centralni komite se bo na prvem plenarnem zasedanju sešel v nedeljo, ko bodo po napovedih objavili sestavo novega politbiroja in stalnega komiteja. Pričakovati je, da bodo za petletni mandat generalnega sekretarja že tretjič zapored imenovali 69-letnega Ši Džinpinga s tem prekršili pravila partije glede starosti in omejitev mandata na tem položaju.

Med danes sprejetimi dopolnili k ustavi partije je tudi določilo, ki prvič eksplicitno poudarja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana. Doslej je bilo v dokumentu zapisano, da si bo partija prizadevala okrepiti enotnost kitajskega naroda, tudi na Tajvanu, v novi ustavi pa je omenjeno nasprotovanje in onemogočanje separatistov, ki si prizadevajo za neodvisnost Tajvana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!