Preplah na Kitajskem: ljudje mrzlično kupujejo hrano

Svet 03. Nov 202110:07 > 11:11 0 komentarjev
Kitajska trgovine
Thomas Peter/REUTERS

Kitajska vlada je državljane pozvala, naj si pripravijo dnevne zaloge hrane in drugih potrebščin za nujne primere. Kitajska se v zadnjem času spopada s ponovnim izbruhom epidemije covida-19, ob tem pa so zaradi močnega deževja poskočile tudi cene zelenjave.

Poziv kitajske vlade je med prebivalci povzročil zaskrbljenost, saj so se pojavile govorice, da je to storila zaradi povečanih napetosti s Tajvanom. Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, kako ljudje hitijo v trgovine po riž, olje in sol.

“Takoj ko je poziv zakrožil med ljudmi, so starejši panično krenili v trgovino,” je zapisal eden od uporabnikov na Twitterju, poroča Reuters.

Vlada po začetni paniki želela pomiriti državljane

Eden od lokalnih medijev je objavil seznam priporočenih izdelkov, ki naj bi jih ljudje imeli doma. Na seznamu so piškoti, instant rezanci in vitamini, ob tem pa še svetilke in tranzistor. Po burnem odzivu državljanov je vlada želela pomiriti ljudi. Eden od časopisov, ki ga podpira komunistična partija, je tako poročal, naj prebivalci nimajo preveč bujne domišljije in da je namen vladnega priporočila le pomoč v primeru morebitnega zaprtja posameznih delov države.

Kitajska vlada vsako leto izda poziv lokalnim oblastem, naj poskrbijo za zadostno zalogo živil in stabilnost cen, običajno pred lunarnim novim letom, ki bo februarja prihodnje leto.

Kitajska trgovine
Thomas Peter/REUTERS

Vlada razmišlja o sprostitvi državnih rezerv

Letos je za skok cen zelenjave krivo močno deževje v provinci Šandong, najpomembnejši regiji z zelenjavo. Cene kumar, špinače in brokolija so se tako po podatkih Reutersa podvojile. Ekonomisti pričakujejo visoko medletno inflacijo življenjskih potrebščin.

Kitajska zaradi težav z dobavo zelenjave razmišlja o sprostitvi državnih rezerv. Tako bi preprečila nadaljnjo rast cen, vendar ni povsem jasno, katero zelenjavo ima v rezervah in kako velike so te zaloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!