Na Kitajskem zaradi koronavirusa zaprli več mest v okolici Pekinga

Koronavirus 30. Avg 202212:13 0 komentarjev
Kitajska
David Kirton/REUTERS

Kitajske oblasti so zaradi novih primerov koronavirusa skoraj štirim milijonom ljudi v provinci Hebej, ki obkroža Peking, odredile, da morajo do konca tedna ostati doma. 13 milijonov prebivalcev bližnjega Tiandžina pa mora opraviti testiranje, saj so odkrili 51 okužb z novim koronavirusom. Zaprtja so odredili še v mestih Čengdu in Šenzen.

Podobne omejitve kot v provinci Hebej in Tiandžinu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP veljajo tudi v Čengduju, največjem mestu na zahodu Kitajske, ter v tehnološkem središču Šenzen na jugu Kitajske.

V Šenzenu sta dve okrožji delno zaprti, oblasti pa so po pričevanju domačinov v samo nekaj urah zaprle največjo svetovno tržnico elektronike Huačjangbej, čeprav je bilo v mestu z več kot 18 milijoni prebivalcev v enem dnevu potrjenih le 35 primerov.

koronavirus koronavirus
David Kirton/REUTERS
koronavirus koronavirus
David Kirton/REUTERS
Kitajska Kitajska
David Kirton/REUTERS

Kitajska je edino večje svetovno gospodarstvo, ki skuša popolnoma izkoreniniti koronavirus. Zaradi okrnjenega javnega življenja, omejitev potovanj in pogostega množičnega testiranja pa se posledice že vidijo v kitajskem gospodarstvu, saj je gospodarska rast precej nižja od dolgoletnega povprečja.

Peking je pred 20. nacionalnim kongresom komunistične partije, ki bo predvidoma potekal v naslednjih treh mesecih, še zaostril to politiko.

Obvladovanje pandemije večinoma velja za osrednji del politične zapuščine predsednika Ši Džinpinga, ki naj bi ga na srečanju imenovali za tretji mandat na čelu kitajske komunistične partije, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!