Se bo Kitajska odpovedala ničelni toleranci do covida?

Koronavirus 01. Dec 202211:13
Kitajska
PROFIMEDIA

Po množičnih protestih na Kitajskem, na katerih so zahtevali odpravo zapor in več političnih svoboščin, je podpredsednica kitajske vlade Sun Šunlan nakazala možnost omilitve strogega pristopa države v boju proti covidu-19, odpravo določenih ukrepov pa je že sprejelo več mestnih uprav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V velikih mestih, kot so prestolnica Peking, Šanghaj in Gvangdžov, so minuli teden potekali protesti proti državni politiki ničelne tolerance do koronavirusa, ki vključuje množične zapore javnega življenja, stalna testiranja in karantene tudi za ljudi, ki niso okuženi.

Oblasti so po demonstracijah pozvale k njihovemu zatrtju, a so začele tudi namigovati, da bi lahko ublažile strogo politiko boja proti virusu.

Podpredsednica vlade Sun Šunlan, osrednja oseba, ki vodi odziv države na pandemijo, je v sredo na zasedanju nacionalne zdravstvene komisije dejala, da koronavirusna različica omikron slabi in da se stopnja precepljenosti v državi izboljšuje. “Nove razmere zahtevajo nove naloge,” je dejala. Po oceni AFP to nakazuje, da bo Peking kmalu omilil pristop v boju proti pandemiji, ki je oviral gospodarstvo in vsakdanje življenje.

V več deset okrožjih v Šanghaju in Gvangdžovu, kjer zaznavajo naraščanje okužb, so zatem že odpravili nekatere omejitve. V Gvangdžovu so v sredo napovedali odpravo vsakodnevnega množičnega testiranja za tiste, ki jim ni treba pogosto zapuščati doma, kot so starejši in dojenčki. Ukrep so omilili po torkovih nasilnih protestih v mestu, na katerih so se spopadli policisti in protestniki.

Tudi v prestolnici Peking so v sredo odpravili vsakodnevno množično testiranje za tiste, ki jim ni treba pogosto zapuščati doma. Za vstop v javne prostore pa morajo še vedno imeti negativen test na okužbo, ki je star največ 48 ur. V okrožju Haidžu so danes naredili še korak dlje in sporočili, da se morajo vsakodnevno testirati le še zaposleni v določenih sektorjih, kot so zdravstvo, farmacevti in dostavljavci.

V mestu Čongčing pa so v sredo sporočili, da bodo nekateri, ki so imeli bližnje stike z obolelimi s covidom, lahko ostali v karanteni doma. To je odstopanje od pravil, po katerih jih morajo poslati v osrednje izolacijske centre, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.