Kitajski zunanji minister v pozval k diplomatski rešitvi konflikta v Ukrajini

Svet 24. Sep 202220:40 1 komentar
Wang Yi
PROFIMEDIA

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes v svojem nagovoru svetovnim voditeljem na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku pozval Rusijo in Ukrajino, naj ne dopustita, da se "posledice njune vojne razširijo", ob tem pa pozval k diplomatski rešitvi konflikta.

“Vse vpletene strani pozivamo, naj preprečijo, da bi se kriza razširila, ter zaščitijo legitimne pravice in interese držav v razvoju,” je dejal zunanji minister Wang Yi v govoru na Generalni skupščini ZN. Pozval je k “poštenim in pragmatičnim” mirovnim pogovorom, ne le glede vojne v Ukrajini, temveč vseh svetovnih vprašanj. “Kitajska podpira vsa prizadevanja za mirno rešitev ukrajinske krize. Nujna prednostna naloga je omogočiti mirovne pogovore,” je dejal Wang Yi.

“Temeljna rešitev je obravnavanje legitimnih varnostnih pomislekov vseh strani ter vzpostavitev uravnotežene, učinkovite in trajnostne varnostne arhitekture,” je dodal. Wang Yi je spregovoril tudi o Tajvanu in ob tem zagotovil, da bo njegova država “odločno ukrepala proti vsakemu zunanjemu vmešavanju”.

“Moramo se boriti proti tajvanskim separatističnim dejavnostim in odločno ukrepati proti zunanjemu vmešavanju. Vsako oviranje ponovne združitve Kitajske bo padlo pod kolesje zgodovine,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje