Kje je danes Ukrajinka s fotografije, ki je v prvih dneh vojne preplavila svet

Svet 05. Jul 202211:05 > 11:39 3 komentarji
Olena Kurilo
PROFIMEDIA

Ukrajinska učiteljica Olena Kurilo, katere fotografija z okrvavljenim obrazom in povezano glavo je ob ruski invaziji na Ukrajino preplavila družbena omrežja, je prebegnila na Poljsko, kjer zdaj kot prostovoljka begunske otroke poučuje likovno umetnost.

Olena Kurilo, katere okrvavljeni obraz je po ruski invaziji na Ukrajino konec februarja polnil naslovnice številnih medijev, danes poučuje na Poljskem. Po pisanju tujih medijev je 52-letna Olena v raketnem napadu poleg izgube svojega premoženja tudi oslepela.

S pomočjo novinarjev britanskega časnika Mail on Sunday je pobegnila z vojnega območja, zatočišče pa je našla na Poljskem, kjer so ji operirali oči. Po raketnem napadu na stanovanjski blok v mestu Čugujev v bližini Harkova je namreč v njenem v očesu ostalo steklo. Poljski kirurgi v Katovicah so ji delno povrnili vid. Njeno poškodovano oko so napolnili s silikonskim oljem.

Olena Kurilo
PROFIMEDIA

Po okrevanju se je Olena Kurilo vrnila v razred, kjer kot prostovoljka begunske otroke poučuje likovno umetnost. “Ko poučujem, vse moje skrbi izginejo. V duši nosim veliko ljubezni in jo želim dati otrokom. Dajejo mi veselje, kakršnega nisem občutila od začetka vojne,” je med drugim povedala Kurilo britanskemu časniku. Čeprav učiteljica razume, da je to neizogibno, jo žalosti, da otroci pogosto slikajo vojne motive. “Rišejo vojno ali življenje od prej – hišo, mamo in očeta skupaj. Dekleta pogosteje rišejo matere, fantje pa vojne stroje,” je strnila opažanja. Dodala je še, da se bo nekoč vrnila domov. “A to lahko storim šele, ko bo bolje, takrat bom morda morala živeti na zahodu Ukrajine,” je pojasnila.

Olena Kurilo
PROFIMEDIA

V enem od intervjujev je opisala raketni napad in kako je nastala fotografija. “Z možem so naju 24. februarja zgodaj zjutraj prebudili močni poki, kar naenkrat so delčki stekla leteli proti meni,” je dejala in dodala, da je raketni izstrelek pustil meter širok krater ob parkirišču, kjer je njen mož parkiral avto. Zgodilo se je približno dvajset metrov od njihovega stanovanja. “Kri mi je tekla po obrazu in ničesar nisem videla. V koži sem imela na stotine delčkov stekla, a bolečine nisem čutila, verjetno sem bila v šoku. Takrat nisem vedela, da imam v očesu steklo, saj je bilo napolnjeno s krvjo,” je opisala. Ko je šla do rešilnega avtomobila, jo je posnel fotograf Wolfgang Schwan, fotografija njenega okrvavljenega obraza pa je obkrožila svet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje