V Iranu obesili še dva protestnika. ZN: “Pozivamo Iran, naj ustavi eksekucije”

Svet 07. Jan 202311:34 > 17:02 1 komentar
Iran
Mohamad Mehdi Karami in Sejed Mohamad Hoseini sta bila usmrčena v soboto, 7. januarja. (foto: PROFIMEDIA)

Iranske oblasti so usmrtile še dva protestnika, ki naj bi jeseni ubila pripadnika paravojaških sil. S tem se je število s protesti povezanih usmrtitev povečalo na štiri, je pa bilo na smrt skupno obsojenih 14 protestnikov. Vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej je medtem danes odstavil načelnika policije Huseina Aštarija, ki ga protestniki krivijo za septembrsko smrt mlade Kurdinje Mahse Amini.

V Iranu so usmrtili še dva moška, povezana z jesenskim valom protestov, saj naj bi takrat ubila pripadnika paravojaških sil, je poročala iranska sodna tiskovna agencija Mizan. “Zjutraj sta bila obešena Mohamad Mehdi Karami in Sejed Mohamad Hoseini, glavna storilca zločina, zaradi katerega je Ruhola Adžamian umrl mučeniške smrti,” je zapisala.

Žrtev je pripadala paravojaški milici Basidž – povezani z Islamsko revolucionarno gardo –, umrla pa naj bi 3. novembra v Karadžu, zahodno od Teherana.

Danes usmrčeni Karami je bil 21-letni kurdski vrhunski športnik, in sicer prvak v karateju, Hoseini pa je v svojem prostem času delal z otroki, navaja ameriški CNN. Mohamad Hoseini Aghasi, odvetnik, ki je zastopal Karamija, je prek Twitterja sporočil, da Karamiju pred usmrtitvijo ni bilo omogočeno, da bi še zadnjič spregovoril z družino.

Že prejšnji mesec so Karamijevi starši iranske oblasti za sinovo življenje moledovali tudi na družbenih omrežjih. “Moj sin je eden od iranskih prvakov v karateju in je osvojil več naslovov na nacionalni ravni, bil je četrti v iranski reprezentanci … Rotim vas, prosim, odpravite ukaz za usmrtitev,” je Karamijev oče dejal v posnetku.

Sodišče prve stopnje je dvojico na smrt obsodilo v začetku decembra. V torek je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo. Tožilstvo je pred tem navedlo, da je 27-letnika ubila skupina žalujočih, ki se je spominjala ubitega protestnika Hadisa Nadžafija.

Iran je doslej že štiri moške usmrtil kljub glasnim pozivom mednarodnih organizacij za človekove pravice, naj jim prizanesejo. Amnesty International je v zadnjem primeru kritizirala “skupno sojenje po hitrem postopku”, ki da ni bilo v ničemer podobno ustreznim sodnim postopkom.

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP, ki temeljijo na uradnih informacijah, so sodišča zaradi demonstracij doslej na smrt obsodila 14 ljudi. Štirje od obsojenih so že bili usmrčeni, prva dva decembra lani, dvema je vrhovno sodišče potrdilo obsodbo, šest jih čaka na novo sojenje, dva pa se lahko pritožita.

Množični protesti v Iranu potekajo že od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Protesti predstavljajo enega največjih izzivov za islamsko republiko od njene ustanovitve leta 1979. Po ocenah ZN je bilo od začetka protestov aretiranih približno 14.000 ljudi, nevladna organizacija Iran Human Rights s sedežem v Oslu pa trdi, da je bilo ubitih že 469 protestnikov.

Preberite še: “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim

Oster odziv EU in ZN

Na današnji usmrtitvi se je EU odzvala z obsodbo, češ da gre za še en znak “nasilne represije iranskih oblasti nad civilnimi demonstracijami”. “EU znova poziva iranske oblasti, naj nemudoma končajo stroge obsodbe vredno prakso izrekanja in izvajanja smrtnih kazni za protestnike,” je sporočila tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Nabila Massrali.

Pozvala je tudi k preklicu preostalih smrtnih kazni, izrečenih v okviru protestov, in zagotovitvi pravičnega postopka za vse pridržane, ki da ne smejo biti podvrženi zlorabam.

Do Irana so bili kritični tudi v Uradu ZN za človekove pravice. “Obžalujemo usmrtitvi še dveh protestnikov, Mohamada Mehdija Karamija in Mohamada Hoseinija, ki sta sledili nepoštenemu sojenju, utemeljenem na prisilnih priznanjih. Šokantno je, da Iran kljub mednarodnemu zgražanju še naprej izvaja usmrtitve protestnikov. Pozivamo Iran, naj ustavi eksekucije,” so sporočili prek Twitterja.

Iz Teherana medtem prihaja še vest, da je vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej danes odstavil načelnika policije v Iranu Huseina Aštarija, ki ga protestniki krivijo za septembrsko smrt Mahse Amini. Na čelo policije je imenoval namestnika načelnika Ahmada-Rezo Radana, ki je znan po svojih radikalnih stališčih. ZDA so zanj zaradi kršitev človekovih pravic že pred dvanajstimi leti uvedle sankcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje