Kolumbija in Venezuela ponovno odpirata meje

Svet 26. Sep 202222:21 0 komentarjev
Simon Bolivar most
PROFIMEDIA

Kolumbija in Venezuela sta danes po ponovni vzpostavitvi diplomatskih odnosov odprli meje, ki so od leta 2015 bile zaprte za avtomobilski promet. Prav tako oblasti napovedujejo, da se bodo kmalu vzpostavili še komercialni leti med državama.

Prvi tovornjak je danes po sedmih letih prečkal most Simona Bolivarja iz Kolumbije v sosednjo Venezuelo. “To je zgodovinski dan za državo, regijo in Ameriko na splošno,” je dejal novi kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Petro, prvi izvoljeni levičarski predsednik Kolumbije in nekdanji župan Bogote, je že med kampanjo napovedal, da bo po nastopu mandata ponovno vzpostavil diplomatske odnose z vzhodno sosedo. Odnosi med Venezuelo in Kolumbijo so bili prekinjeni leta 2019, potem ko takratni kolumbijski predsednik Ivan Duque ni hotel priznati ponovne izvolitve socialista Nicolasa Madura na predsedniški položaj v Venezueli. Duque je namesto tega podprl zahtevo opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, da postane vršilec dolžnosti venezuelskega predsednika.

Meja med državama je bila že štiri leta pred tem po ukazu venezuelskega predsednika zaprta za avtomobilski promet. Takrat je Maduro iz obmejne regije tudi izgnal na tisoče Kolumbijcev. V zadnjih letih je sicer zaradi gospodarske krize v Venezueli, ki jo še vedno pestita hiperinflacija in revščina, skoraj dva milijona ljudi prečkalo mejo v drugo smer in si zatočišče poiskalo v Kolumbiji, kjer jim je tamkajšnja vlada dodelila začasno zaščito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!