Kolumnistu Dežuloviću po odmevni kolumni grozijo s smrtjo

Svet 08. Nov 202111:50 > 12:41 1 komentar
Dežulović
PROFIMEDIA/N1

Pretekli teden je hrvaški kolumnist Boris Dežulović objavil kolumno, v kateri je bil kritičen do simbola mesta Vukovar. Kolumna je dvignila veliko prahu, spletni komentatorji pa so na družbenih omrežjih piscu celo zagrozili s smrtjo.

Hrvaški publicist Boris Dežulović, tudi redni kolumnist hrvaškega N1, je pretekli teden objavil kolumno z naslovom Jebo vas Vukovar. Kolumna je nemudoma razburila hrvaško javnost, odzivi nanjo pa se še vedno vrstijo. Številni spletni komentatorji so Dežuloviću zagrozili tudi s smrtjo.

Dežulović je v kolumni, ki smo jo v slovenščini objavili tudi na N1, kritičen do dogajanja okrog mesta Vukovar, simbola hrvaške osamosvojitvene vojne. V zapisu je bil še posebej oster do tega, da hrvaška oblast 18. novembra, na dan spomina na žrtve vojne, prepoveduje “vse oblike življenja in solidarnost z vukovarskimi žrtvami kaže z obrednim enkratnim samomorom.” Letos so na pobudo oblasti Vinkovcev denimo odpovedali koncert Radeta Šerbedžije, ki bi moral 15. novembra nastopiti v Vinkovcih.

Medtem ko so na ministrstvu za branitelje ocenili, da je Dežulović v kolumni na grob in primitiven način napadel Vukovar, pa po mnenju kritikov ni neprimerna le vsebina kolumne, temveč tudi čas njene objave, torej obdobje pred 18. novembrom, obletnico padca t. i. Mesta Heroj. 

Po objavi je Dežulović sporočil, da zapisanega ne obžaluje in da se ne namerava opravičiti. Kot je povedal, je s kolumno želel izpostaviti, da je Vukovar postal mrtvo mesto: Vukovar je v zadnjem desetletju zapustilo 5.500 ljudi, čeprav je vlada vanj vložila na milijarde kun.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje