Komisar Lenarčič jutri odhaja na obisk v Ukrajino

Svet 07. Jun 202220:20 3 komentarji
Janez Lenarčič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič bo v sredo začel dvodnevni obisk v Ukrajini, kjer se bo med drugim sestal z več visokimi predstavniki Ukrajine. Namen obiska je dobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini, navajajo viri pri komisiji.

Kot je razvidno s spletne strani Evropske komisije, se bo komisar iz Slovenije Janez Lenarčič v Ukrajini mudil v sredo in četrtek. Med drugim se bo sestal tudi z več visokimi predstavniki Ukrajine. Po navedbah virov pri komisiji se bo sestal še s predstavniki lokalnih oblasti in humanitarnih partnerjev EU, ki delujejo v državi.

Z obiskom želi po neuradnih informacijah STA pridobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini in ugotoviti, kako še naprej in še bolj učinkovito dostavljati humanitarno pomoč Ukrajini in njenim prebivalcem.

EU Ukrajini, ki se že več kot tri mesece sooča z rusko agresijo, pomaga z vojaško, finančno in humanitarno pomočjo. Za projekte humanitarne pomoči civilistom v Ukrajini in Moldaviji je EU namenila 243 milijonov evrov. Še 330 milijonov evrov pa je namenila programu, ki je namenjen zagotavljanju osnovnih dobrin in storitev, kot so hrana, zdravstvena oskrba in izobraževanje.

Poleg tega prek evropskega mehanizma civilne zaščite EU usmerja pomoč posameznih držav članic Ukrajini in Moldaviji. Članice EU ter Norveška in Turčija so doslej prispevale več kot 30.000 ton pomoči, med drugim v obliki zdravil, hrane, električnih generatorjev in tudi mobilnih bolnišnic. Poleg tega so številne sprejele begunce iz Ukrajine, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Ukrajino je sicer od začetka ruske invazije obiskalo že več predstavnikov EU, tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. V skupini prvih voditeljev držav članic, ki so se sredi marca odpravili v ukrajinsko prestolnico, pa je bil tudi tedanji slovenski premier Janez Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje