Konec podpore za različici Windowsov, ki jih uporabljajo milijoni po svetu

Magazin 05. Jan 202319:19 1 komentar
Windows 7
PROFIMEDIA

Tehnološki gigant Microsoft ne bo več skrbel za dve različici operacijskega sistema Windows. Uporabniki, ki ju imajo nameščeni, imajo tako le še pet dni časa, da svoje uporabniške sisteme nadgradijo.

Na računalniškem področju se obeta še ena novost. Točno čez pet dni bo Microsoft namreč prenehal skrbeti za operacijska sistema Windows 7 in 8.1. Uporabnikom, ki jih še imajo nameščene na svojih napravah, svetujejo, da sistem nadgradijo v eno izmed zadnjih različic. Če jim naprava tega ne omogoča, pa pri Microsoftu priporočajo nakup nove, poroča portal Techweez.

Priljubljena operacijska sistema Windows 7 in 8.1 pa 10. januarja ne bosta ugasnila. Naprave, na katerih sta nameščena, bodo še vedno delovale, vendar bo njihova uporaba okrnjena. Kot piše portal Techweez, Microsoft omenjenih operacijskih sistemov namreč ne bo več posodabljal in popravljal, kar pomeni povečanje varnostnih tveganj ter napak v delovanju.

Poleg tega pa na računalnikih s sistemom Windows 7 in 8.1 ne bo več delovala večina brskalnikov. Microsoft Edge delovanja na omenjenih operacijskih sistemih ne bo več podpiral, medtem ko Chrome od februarja dalje zanju ne bo več pripravljal posodobitev. To spet pomeni, da bo Googlov brskalnik deloval še naprej, vendar bo predvsem varnost uporabnikov pod velikim vprašajem.

Operacijska sistema sta v uporabo prišla že kar nekaj časa nazaj. Windows 8.1 je na voljo od leta 2013, medtem ko je “sedmica” luč sveta ugledala leta 2009. Ob tem pa je že znano, kdaj bo Microsoft pokopal operacijski sistem Windows 10. Napovedi kažejo, da se bo to zgodilo oktobra 2025.

Po zadnjih dostopnih podatkih operacijska sistema Windows 7 in 8.1 po svetu še vedno uporablja več milijonov ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje