Konec politične krize v Bolgariji: vladno ekipo naj bi potrdili v ponedeljek

Svet 11. Dec 202120:12 > 20:14 0 komentarjev
bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS

Bolgarski predsednik Rumen Radev je danes podelil mandat za sestavo vlade Kirilu Petkovu iz nove sredinske protikorupcijske stranke Nadaljujemo spremembo (PP), potem ko je njegovi stranki v petek uspelo skleniti koalicijo s tremi manjšimi strankami. Danes je Petkov že predstavil vladno ekipo, ki naj bi bila potrjena v ponedeljek.

“Upam, da bo ta vlada postala realnost že v ponedeljek in to ostala naslednja štiri leta,” je dejal Kiril Petkov ob predstavitvi ministrov, med katerimi so številni mlajši strokovnjaki z izkušnjami iz tujine ali iz sveta podjetništva. 41-letni Petkov je diplomiral na Harvardu in je nekdanji podjetnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PP je zmagala na predčasnih volitvah 14. novembra, ki so bile že tretje parlamentarne volitve letos. Po volitvah so stekli zahtevni koalicijski pogovori s še tremi manjšimi strankami – socialistično stranko BSP, konservativno koalicijo Demokratična Bolgarija in populistično stranko Obstaja takšen narod (ITN).

Oblikovanje vlade pomeni konec politične krize, ki je sledila po preteklih volitvah, na katerih ni bilo jasnega zmagovalca, ter letih vladanja konservativne stranke Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova.

Nova koalicija ima v parlamentu 134 od 240 poslancev.

Kiril Petkov, bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!