Korak bližje k temu, da bi lahko v drugih državah EU prevzeli zdravila na recept

Svet 13. Dec 202318:48 0 komentarjev
Lekarna
Foto: BOBO

Evropski parlament je podprl vzpostavitev evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora, ki bi med drugim omogočila, da bi lahko državljani EU v drugi državi članici v lekarni prevzeli zdravilo na recept.

Evropski parlament je danes podprl vzpostavitev evropskega zdravstvenega podatkovnega prostora (EHDS), ki bi državljanom EU omogočil dostop do njihovih osebnih zdravstvenih podatkov v zdravstvenih sistemih vseh članic EU.

To bi med drugim omogočilo, da bi lahko državljani EU v drugi državi članici v lekarni prevzeli zdravilo na recept.

Parlament je besedilo, ki bo služilo kot pogajalski okvir v pogovorih s Svetom EU za oblikovanje zakona, sprejel s 516 glasovi za, 95 proti in 20 vzdržanimi, so sporočili iz Strasbourga.

Zakon bi pacientom zagotovil dostop do njihovih osebnih zdravstvenih podatkov v zdravstvenih sistemih vseh članic EU, zdravstvenim delavcem pa bi omogočil dostop izključno do podatkov pacientov, ki so potrebni za zdravljenje. To bi med drugim vključevalo elektronske recepte, medicinske podatke in laboratorijske rezultate.

EHDS bi omogočil tudi izmenjavo informacij o povzročiteljih bolezni, povračilih stroškov, genetskih podatkov in podatkov iz registrov javnega zdravja. Te informacije bi pripomogle k inovacijam, raziskavam, oblikovanju politik ter izobraževanju pacientov (t. i. sekundarna uporaba podatkov).

Poslanci so prav tako izrazili željo, da bi imeli pacienti več vpliva na to, kako izvajalci zdravstvenih storitev uporabljajo njihove podatke. V luči tega so predlagali sistem odjave od sekundarne uporabe za večino zdravstvenih podatkov in zahtevali, da je za sekundarno uporabo nekaterih občutljivih podatkov obvezno izrecno soglasje pacienta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!