Koronavirus in Bergamo: so Conte in njegovi ministri podcenjevali razmere?

Koronavirus 02. Mar 202311:35 0 komentarjev
Bergamo
PROFIMEDIA

Državno tožilstvo italijanskega mesta Bergamo je uvedlo preiskavo proti nekdanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in nekdanjemu ministru za zdravje Robertu Speranzi zaradi obtožb o malomarnosti in nesposobnosti pri obvladovanju prve faze pandemije covida-19 v Italiji spomladi leta 2020, so sporočili z italijanskega tožilstva.

Državno tožilstvo Bergama, mesta v Lombardiji na severu Italije, kjer je bil februarja 2020 eden največjih izbruhov pandemije ob njenem prihodu v Evropo, je preiskavo uvedlo, potem ko je končalo triletno preiskavo, s katero so skušali osvetliti in ugotoviti odgovornost za tragedijo, ki je v Italiji pustila globoke rane.

Še vedno je namreč živ spomin na dolge kolone vojaških tovornjakov s krstami žrtev pandemije, ki so jih zaradi velikega števila morali na upepelitev odpeljati iz dežele, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Na območju Bergama je pandemija med februarjem in aprilom 2020 zahtevala skoraj 6.000 smrtnih žrtev več, kot je bilo povprečje v prejšnjih letih, ki je znašalo približno 800 smrti.

Po zaključku preiskave, ki so jo koordinirali trije tožilci, je državno tožilstvo Bergama identificiralo 19 osumljencev. Ob nekdanjemu italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju in nekdanjemu ministru za zdravje Robertu Speranzi so osumljeni tudi predsednik dežele Lombardije Attilio Fontana, nekdanji visoki zdravstveni predstavnik dežele Giulio Gallera ter predsednik italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro.

Preiskava tožilstva se nanaša predvsem na sum, da so Conte in njegova vlada marca 2020 podcenjevali širjenje koronavirusa, čeprav so podatki kazali, da se razmere v Bergamu in okolici hitro slabšajo, in to v času, ko je bila policija že pripravljena izolirati ta območja od preostanka države in tako ustaviti širjenje novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni

Bergamo
Začasno skladišče za krste v Bergamu, ki so zaradi prezasedenosti lokalnega krematorija čakale na prevoz v druge kraje. (Foto: PROFIMEDIA)

Skoraj tri leta trajajoča preiskava

Očitajo jim zlasti, da med 3. in 9. marcem 2020 niso vzpostavili t. i. rdečega območja v še posebej prizadetih občinah na tem območju, Nembro in Alzano Lombardo.

Tožilstvo je preiskavo začelo pred skoraj tremi leti, potem ko so družinski člani umrlih žrtev covida-19 proti Contejevi vladi, ki je bila na oblasti med letoma 2018 in 2021, vložili več kot 200 pritožb.

Conte, ki je sedaj predsednik opozicijskega Gibanja pet zvezd, je v sredo že izrazil pripravljenost na sodelovanje s pravosodnimi organi pri pojasnjevanju obtožb proti njemu. V sporočilu za javnost je izpostavil, da je miren, saj je “vedno deloval z največjo predanostjo in polnim občutkom odgovornosti v interesu Italijanov”. V okviru preiskave so ga glede njegovega ravnanja sicer že zaslišali junija 2020.

Italija je z več kot 185.000 smrtnimi primeri ena najbolj prizadetih držav na svetu v pandemiji covida-19.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!