Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni

Koronavirus 14. Jan 202319:01 2 komentarja
Ženska opravlja test na covid-19
PROFIMEDIA

Po zadnjih podatkih med okuženimi s koronavirusom v Sloveniji še vedno prevladuje omikron: njegovo podrazličico BQ.1 so decembra zaznali v več kot polovici vzorcev okuženih, sledila je podrazličica BA.5. Za obe velja, da imata večji imunski pobeg od predhodnic, kar pomeni, da zelo hitro okužita tudi cepljene in prebolele.

Pred enim letom je Evropska agencija za zdravila (Ema) sporočila, da se covid-19 s prihodom koronavirusne različice omikron iz pandemije spreminja v endemično bolezen, s katero človeštvo lahko živi. Priznani imunolog dr. Alojz Ihan je takrat dejal, da je ta virus za večino ali prek cepljenja ali okužbe imunološko postal “stari znanec”.

Imunski sistem večine ljudi, ki so cepljeni ali pa so covid preboleli, ima na virus namreč dolgotrajni spomin. To pomeni, da se posameznik z njim lahko znova okuži, je pa verjetnost, da bo zbolel v težji obliki, manjša. “Obramba se prebudi že po dveh, treh dneh in ne šele po desetih kot ob prvi okužbi. Imunski sistem z lahkoto prehiti virus, da se ne razvije pljučnica in so simptomi obolenja lažji,” je takrat opisal Ihan.

Omikron je leto dni kasneje v Sloveniji še vedno najpogostejša različica. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki spremlja podatke o deležu posameznih različic koronavirusa v populaciji, je v zadnjem poročilu pregledal 700 vzorcev, okuženih s koronavirusom, med 10. in 28. decembrom.

V vseh vzorcih je odkril eno od podrazličic omikrona: najbolj prevladujoč je bil omikron BQ.1 (zaznan v 355 primerih oziroma 50,7 odstotka vzorcev), za njim pa omikron BA.5, ki so ga zaznali v 257 primerih oziroma 36,7 odstotka vzorcev. Sledile so še podrazličice BA.2 (35 primerov), BA.2.75 (32 primerov), XAY (14 primeri), XBB (6 primerov) in BA.4 (1 primer).

Deležna zastopanost različice omikron po tednih
Deležna zastopanost različice omikron po tednih. Foto: NLZOH

Po okužbi z omikronom imunski odziv šibek

Leta 2020 je ob pojavu takrat neznanega virusa sprva veljalo, da smo po prvotni okužbi na ponovno okužbo dolgotrajno imuni. Kasneje so znanstveniki ugotovili, da je imunost po okužbi s koronavirusom lahko kratkotrajna in da se z virusom lahko znova okužimo.

Ob pojavu cepiva proti covidu-19 leto dni kasneje je prevladovalo mnenje, da so prebolevniki zaščiteni približno šest mesecev, cepljeni pa dlje, saj je koncentracija protiteles, ki nastanejo pri cepljenju, večja od tiste, ki jo povzroči prebolela bolezen.

Danes vemo, da je vsaka nova različica oziroma podrazličica koronavirusa, ki nastane z mutacijo, za naš imunski sistem bolj izmuzljiva od prejšnje, kar pomeni, da nas pretekle okužbe in cepljenje pred novo okužbo varujejo vedno manj. Prav tako za vse oblike koronavirusa velja, da težje zbolevanje povzroči močnejši in dolgotrajnejši imunski odziv, lažje pa šibkejšega. Ker je oblika bolezni, ki jo povzroča omikron, blažja od oblike, ki so jo povzročale njej predhodne različice koronavirusa, je tudi imunost, ki jo pušča okužba z omikronom, manj zanesljiva in kratkotrajnejša. Pri tistih, ki imajo ob okužbi z omikronom zelo malo simptomov, je zaščita še toliko manjša.

“Študije kažejo, da se po omikronu ustvari razmeroma šibka imunost. Nivo nevtralizacijskih protiteles je bistveno nižji kot po okužbi s prejšnjimi različicami ali po cepljenju. Najšibkejši je odziv tistih, ki niso niti preboleli prejšnjih različic niti niso bili cepljeni. Pri njih je imunski odziv proti omikronu tako šibek, da ga že po nekaj tednih ni več opaziti, še zlasti pri starejših ljudeh,” je v intervjuju za N1 februarja lani pojasnil Ihan.

Preberite več: Alojz Ihan: Vprašanje, koliko časa bo status prebolevnika še smiselno upoštevati

Tudi za prebolevnike priporočeno cepljenje

“Vsaka nova podrazličica je imunološko toliko spremenjena, da se lahko virus uspešno naseli na sluznici tudi v primeru nedavne okužbe (2 do 3 mesece ali več) s prejšnjo podrazličico omikrona,” je Ihan za N1 zapisal avgusta lani. Izsledki takrat sveže raziskave, objavljene v znanstveni reviji Nature, so pokazali, da naj bi bili tisti, ki so preboleli delto ali katero od prejšnjih različic koronavirusa, pred okužbo z BA.4 in BA.5 zaščiteni okrog 30-odstotno, tisti, ki so preboleli katero od podrazličic omikrona, pa naj bi bili pred okužbo z BA.4 ali BA.5 zaščiteni skoraj 80-odstotno.

Raziskave kažejo, da cepljenje prebolevnikov dodatno okrepi imunski odziv in izboljša zaščito (še posebej pred težjim potekom covida-19). Tudi zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se osebe, ki so covid prebolele, približno tri mesece po preboleli bolezni še cepijo. “Prej cepljenje po do sedaj znanih podatkih ni smiselno, ga je pa možno opraviti na željo osebe, ki se cepi,” je zapisano na spletni strani inštituta.

V tem času naj bi imunost proti ponovni okužbi namreč nekoliko usahnila, se pa to razlikuje od osebe do osebe. Vsako posamezno telo se na prejete odmerke cepiva in na okužbo odziva po svoje, ker so naši imunski sistemi svojevrstni. Če je oseba del ranljivih skupin, ima pridružene bolezni in podobno, bo njena imunost krajša oziroma zmanjšana, saj je njen imunski sistem že v osnovi oslabljen in kompromitiran. Te osebe imajo tudi večjo verjetnost za hujši potek bolezni, kar velja tudi za okužbe z drugimi virusi.

Jasnega odgovora na vprašanje, koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni, ni, saj je to odvisno od vsakega posameznika. Ponovna okužba s koronavirusom je odvisna od imunskega sistema in zdravstvenega stanja posameznika, števila odmerkov cepiva, predhodnih okužb s posameznimi različicami in težjim oziroma blažjim prebolevanjem covida. Na splošno velja, da se lahko s koronavirusom znova okužimo že po nekaj mesecih, so pa tudi primeri, ko so se posamezniki okužili mnogo prej, denimo v nekaj tednih od prebolele bolezni.

Preberite še: Kolumna dr. Alojza Ihana: Cepiva za omikron in naprej

cepljenje, cepivo
Žiga Živulović jr./BOBO

Koliko okužb je trenutno?

Število novih okužb s koronavirusom je pri nas od začetka oktobra padalo, potem pa je okrog 14. novembra, ko smo potrdili 630 novih primerov, znova začelo naraščati. Kot kažejo podatki covid-19 sledilnika, smo ob vrhu, ki smo ga dosegli 16. decembra, potrdili 1.829 novih primerov.

Potem so številke znova začele padati: prejšnji teden smo v povprečju potrdili nekaj več kot 900 okužb na dan. V ponedeljek ta teden smo potrdili 901 novo okužbo, v torek pa 723 novih okužb s koronavirusom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.