Nekdanja podpredsednica Kaili delno priznala vpletenost v korupcijski škandal

Svet 20. Dec 202209:36 > 13:15 0 komentarjev
Eva Kaili
Eva Kaili (Foto: PROFIMEDIA)

Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je delno priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Grkinja naj bi med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine, poročata belgijski Le Soir in italijanska La Repubblica.

Nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je delno priznala vpletenost v korupcijski škandal z vmešavanjem Katarja in Maroka v odločitve poslancev. Priznala je tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem.

Giorgi je minuli četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem omenjenih držav.

Odvetnik Kaili Andre Risopoulos je v odgovoru na vprašanja omenjenih časnikov dejal, da je ogorčen, ker sta imela dostop do dokumentov preiskovalnega sodnika. Vendar pa ob tem ni potrdil, da so bile izjave Kaili delno priznanje, poročanje časnikov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Z nevladno organizacijo Fight Impunity pa je sodeloval tudi nekdanji evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Kot je v ponedeljek izjavil, mu je omenjena nevladna organizacija med februarjem 2021 in februarjem 2022 plačala 60.000 evrov, poroča bruseljski časnik Politico. Avramopulos je od organizacije prejemal mesečno plačilo v višini 5000 evrov, kar je bilo v skladu z grško zakonodajo.

Prav tako je od etičnega odbora Evropske komisije prejel dovoljenje za prevzem funkcije v organizaciji, kar so na Evropski komisiji tudi potrdili. Ob tem do na komisiji dejali, da preverjajo, ali je kršil omejitve, ki so jih določili v dovoljenju. Med temi je, da v imenu nevladne organizacije ne sme stopiti v stik s komisijo.

Evroposlanka Kaili je sicer trenutno tako kot njen partner Giorgi in nekdanji evropski poslanec Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. V ponedeljek pa je sodišče v Brescii pristalo na izročitev Marie Dolores Colleoni, žene nekdanjega evropskega poslanca Panzerija. Colleoni, ki je skupaj s hčerko Silvio osumljena sodelovanja v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije, je do sedaj bila več kot teden dni v hišnem priporu.

Obe vse obtožbe zavračata, glede izročitve hčerke bo sodišče v Brescii odločilo danes. Preiskovalci sumijo, da sta vpleteni vedeli za korupcijske aktivnosti Panzierija.

Gre sicer za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. V okviru preiskave obtožb so preiskovalci pridržali več ljudi, medtem ko je belgijska policija na domu Panzerija ter zdaj že razrešene podpredsednice parlamenta Eve Kaili, kot tudi pri njenem očetu Aleksandrosu, zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike. Skupaj so organi pregona izvedli okoli 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!