Kosovo podaljšalo rok za preregistracijo vozil

Svet 28. Okt 202219:35 0 komentarjev
Kosovo
PROFIMEDIA

Kosovski premier Albin Kurti je danes sporočil, da je njegova vlada podaljšala končni rok za preregistracijo vozil. Rok, ki bi se moral izteči v ponedeljek, bo podaljšan do 21. aprila 2023, implementiran pa bo v več fazah. Kot je dejal Kurti, je bila odločitev sprejeta kot odgovor na povečano mednarodno "občutljivost" za mir in varnost na Kosovu.

Odločitev, ki jo je premier Albin Kurti najavil po seji vlade v Prištini, bo izvedena v več fazah. Med 1. in 21. novembrom bodo prebivalci, ki ne bodo preregistrirali vozil na kosovske tablice, prejeli opomin. Med 21. novembrom in 21. januarjem bodo organi kršiteljem izdali denarne kazni, od takrat do dokončnega izteka roka pa bodo lahko koristili poskusne tablice. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic republike Kosovo.

Ta ukrep je usmerjen v srbsko skupnost na Kosovu, ki še vedno skoraj izključno koristi registrske tablice Srbije, ki ne priznava neodvisnega Kosova. Po Kurtijevih besedah s takšno odločitvijo prištinske oblasti kažejo na svojo resnost, da implementirajo napovedane spremembe, in dajejo “priložnost vsem, ki se želijo integrirati,” poroča severnokosovski spletni portal Kossev.

Prištino so k vnovičnemu podaljšanju roka za zamenjavo registrskih tablic v zadnjih dneh in tednih intenzivno pozivali predstavniki EU in ZDA, a je Kurti to doslej zavračal. Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković se je že ostro odzval na današnji sklep, rekoč da je Kurti “pripravil pekel za Srbe” od prvega novembra dalje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!