Napetosti na severu Kosova: zagorelo v centru za registracijo vozil

Svet 25. Sep. 202116:26 > 18:47
Delite:
Kosovska policija
Foto: N1 Srbija

Na severu Kosova se nadaljujejo napetosti po novih pravilih glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami. Ponoči je med drugim zagorelo v enem od centrov za registracijo vozil.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je sporočil, da so neznane osebe zanetile požar v centru za registracijo vozil v kraju Zubini Potok, zabeležili pa so tudi napad na center za registracijo v kraju Zvečan.

Sot ora 01:00 pas mesnate, nga një akt kriminal me elemente terroriste të shkaktuar nga persona të dyshimtë është djegur…

Posted by Xhelal Sveçla on Saturday, September 25, 2021

Kosovski premier Albin Kurti je dejal, da za napadi na centra za registracijo vozil stoji Srbija, povzema kosovska radiotelevizija RTK. Kurti je v izjavi na Facebooku še zapisal, da požar v Zubinom Potoku po prvih izsledkih preiskave ni bil naključje. Državljane je pozval, naj ostanejo mirni in sodelujejo s kosovskimi institucijami.

Kasneje je kosovski premier za nocoj zaradi zadnjega dogajanja na severu Kosova sklical sejo sveta za varnost.

Na severu Kosova se medtem nadaljuje blokada cest pri administrativnih prehodih Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. Novinar RTS je poročal, da sta danes prehod Jarinje preleteli dve srbski vojaški letali. Prelet so pospremili vzkliki zbranih: “Srbija, Srbija”. Že v petek so območje preleteli srbski helikopterji, v okviru rednih aktivnosti, kot so pojasnili v Beogradu.

Srbi na severu Kosova protestirajo proti odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo na vozilih s srbskimi registrskimi oznakami te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova. Kosovsko notranje ministrstvo je namreč sklenilo, da bo ta teden začelo upoštevati recipročnost v potniškem prometu s Srbijo. Avtomobili s srbskimi registrskimi oznakami morajo tako pri vstopu na Kosovo te zamenjati z začasnimi kosovskimi. Ta predpis je sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, v veljavi že vrsto let.

V Bruslju so v začetku tedna obe strani pozvali k zadržanosti. Glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti.

Komentari

Vaš komentar