Kot prvi tuji delegat Severno Korejo po covidu obiskal ruski obrambni minister

Svet 26. Jul 202311:06 5 komentarjev
Ruski obrambni minister obiskal Severno Korejo
KCNA/REUTERS

V Severno Korejo je v torek prispel ruski obrambni minister Sergej Šojgu, še danes pa naj bi državo obiskala delegacija iz Kitajske. Gre za prva obiska iz tujine od izbruha pandemije covida-19, obe delegaciji pa se bosta udeležili četrtkove slovesnosti ob 70. obletnici konca korejske vojne.

V Severno Korejo je v torek prispel ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Šojguja je ob prihodu v državo sprejel severnokorejski obrambni minister Kang Sun Nam. Državni mediji so prikazali fotografije na stotine uniformiranih vojakov, ki so ob letališču izrekli dobrodošlico ruski delegaciji.

“Severni Korejci so izrazili polno podporo ruski vojski in ljudem, ki se borijo za obrambo suverenosti ter interesov svoje države,” je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Severno Korejo bo danes obiskala tudi delegacija iz Kitajske, ki bo med drugim vključevala člana stalnega odbora politbiroja Li Hongdžonga. Rusija in Kitajska sta eni redkih držav, ki ohranjata redne stike s Severno Korejo. Zgodovinski zaveznici in sosedi Pjongjanga sta zaenkrat edini potrdili udeležbo na četrtkovih proslavah ob 70. obletnici premirja na Korejskem polotoku.

Ruski obrambni minister obiskal Severno Korejo
KCNA/REUTERS
Ruski obrambni minister obiskal Severno Korejo
KCNA/REUTERS

Prvi tuji predstavniki po covidu

Premirje, ki je tehnično gledano zgolj zamrznilo, ne pa tudi končalo korejske vojne, bodo v Pjongjangu predvidoma obeležili z vojaško parado. Člani pekinške in moskovske delegacije pa bodo sploh prvi tuji predstavniki, ki bodo obiskali Severno Korejo od začetka pandemije covida-19.

Mednarodno izolirana Severna Koreja je namreč ob izbruhu pandemije pred več kot tremi leti zaprla svoje meje in prepovedala vrnitev celo lastnim državljanom. Gospodarsko menjavo s Kitajsko je znova zagnala lansko leto, novemu veleposlaniku Pekinga pa dovolila prihod šele letos.

Leif-Eric Easley, profesor na univerzi Ewha v Seulu, ocenjuje, da obisk verjetno ne bo privedel do kakršnih koli orožarskih poslov med Moskvo in Pjongjangom in ga označil za “simbolično izkazovanje solidarnosti ob obletnici vojne”. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sicer javno podprl rusko invazijo na Ukrajino, po trditvah Washingtona pa Rusiji dobavlja tudi rakete.

Nekateri analitiki medtem trdijo, da udeležba ruske in kitajske delegacije na paradi namiguje na morebitno rahljanje ukrepov za zajezitev covida-19, poroča britanski BBC.

Dogajanje okoli proslav dneva zmage na severu polotoka budno spremljajo v Seulu in Washingtonu, ki sta v zadnjem obdobju na nezadovoljstvo Pjongjanga še okrepila vojaško sodelovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje