Kralj Karel naj bi se na skrivaj okoristil z dediščino preminulih državljanov

Svet 23. Nov 202319:40 2 komentarja
britanski kralj Karel III.
PROFIMEDIA

Britanski kralj Karel se je okoristil s smrtjo več tisoč prebivalcev. Dediščino tistih, ki niso imeli oporoke ali svojcev, je uporabil za izboljšanje svojega nepremičninskega imperija, piše Guardian.

Kralj Karel III. se je neposredno okoristil s smrtjo več tisoč prebivalcev, razkriva The Guardian. Denar, ki ga je zbral po fevdalnem konceptu bona vacantia, je uporabil za izboljšanje svojega nepremičninskega imperija. Gre za denar preminulih, ki so umrli brez oporoke ali svojcev.

Preiskava, ki jo je opravil britanski Guardian, se je osredotočila na vojvodino Lancaster, kamor sodita tudi mesti Liverpool in Manchester. Britanska kraljeva družina je tam v zadnjih desetih letih pobrala skoraj 69 milijonov evrov.

Pristojni trdijo, da so po plačilu stroškov ves denar, ki so ga pridobili na račun tovrstnega dedovanja, namenili v dobrodelne namene. Vendar dokumenti kažejo, da se je denar porabil za obnovo nepremičnin, ki so v lasti kralja in jih oddajajo v najem ter s tem ustvarjajo dobiček.

Liverpool
Foto: PROFIMEDIA

Premoženje večine otočanov, ki umrejo brez oporoke ali svojcev, gre v državno blagajno. Nasprotno pa veja za prebivalce vojvodin Lancaster in Cornwall. Njihovo premoženje se prenese na krono. Ti vojvodstvi tako zagotavljata monarhu in njegovemu dediču zasebno premoženje. Kralj Karel je letos iz vojvodine Lancaster prejel nekaj manj kot 30 milijonov evrov zasebnega dohodka.

Guardian je govoril tudi s prebivalci vojvodine Lancaster, ki poznajo preminule, katerih premoženje je šlo kralju. Stanley Kostrzewski je prijatelj Davida Frya, ki je v 51. letu starosti umrl v Liverpoolu. Premoženje je šlo kralju.

“Če sem iskren, mislim, da je to sramota,” je povedal Kostrzewski. “Nikoli nisem bil seznanjen z njegovimi osebnimi okoliščinami, kar zadeva družino in najbližje sorodnike. Ko vidim, da se njegova sredstva uporabljajo na tak način, me kar malo stisne pri srcu.”

Lancashire, pokopališče
Foto: PROFIMEDIA

Tiskovni predstavnik vojvodine Lancaster je za Guardian navedel, da je kralj odobril uporabo tega denarja za “obnovo in popravilo stavb, da bi jih zaščitili in ohranili za prihodnje generacije”.

Buckinghamska palača tega ni želela komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje