Kralj kriptovalut, ustanovitelj lune in terraUSD naj bi se skrival v Srbiji

Svet 14. Dec 202216:16 0 komentarjev
Do Kwon
ColdFusion/YOUTUBE

Južnokorejske oblasti trdijo, da se Do Kvon, propadli "kralj kriptovalut", ki stoji za večmilijardno finančno luknjo, skriva v Srbiji. Kvon (31) je bil v domovini obtožen goljufije in kršenja zakonov o kapitalskih trgih, trenutno pa ga iščejo tri države – Južna Koreja, Singapur in ZDA. Po poročanju Financial Timesa je Južna Koreja stopila v stik z oblastmi v Srbiji, čeprav državi nimata podpisanega sporazuma o izročitvi.

Kvon Do Hjung, bolj znan kot Do Kvon, je južnokorejski soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Terraform Labs s sedežem v Singapurju, matičnega podjetja strmoglavljenega stabilnega kovanca terraUSD (ohranjal naj bi konstantno vrednost enega ameriškega dolarja s pomočjo mešanice algoritmov in spodbud za trgovce, ki vključujejo sestrski žeton luna) in kriptovalute luna, pišejo srbski mediji.

TerraUSD in luna sta propadla maja 2022, kar je v enem tednu povzročilo na stotine milijard izgub na celotnem trgu kriptovalut. Kvon je pod pravnim in družbenim pritiskom zaradi svoje vloge v tem procesu. Državljani različnih držav – vključno z Južno Korejo, Singapurjem in Združenimi državami Amerike – so proti njemu sprožili pravne postopke.

Do Kvon se je rodil leta 1991 v Seulu v Južni Koreji. Potem ko je leta 2015 diplomiral iz računalništva na prestižni ameriški univerzi Stanford, je za kratek čas delal kot programski inženir za Microsoft in Apple. Januarja 2016 se je vrnil v Južno Korejo, kjer je razvijal zagonsko podjetje Anifi.

Uspešna kariera, nato pa katastrofalen padec

Do Kvon je januarja 2018 skupaj s podjetnikom Danielom Shinom soustanovil Terraform Labs. Ta je v istem letu izdal kriptovaluto luna. Terraform je leta 2020 začel prodajati tudi stabilni kovanec terraUSD (UST). UST je v nasprotju z drugimi kovanci, ki so vezani na gotovino, uporabljal algoritem, povezan z zalogami lune, da je ohranil vrednost okoli enega evra. Vrednost lune je aprila 2022 dosegla več kot 110 evrov.

Po propadu sestrskih valut luna in terraUSD maja 2022 je Terraform Labs junija 2022 začel trgovati z novo kriptovaluto, imenovano luna 2.0. Vendar pa izdaja lune 2.0, ki se zdaj na platformah za trgovanje imenuje LUNA, ni dosegla večjega uspeha in je naletela na odpor vlagateljev in kritikov.

Američani so začeli preiskavo

Ameriška komisija za borzo in vrednostne papirje (SEC) je junija 2022 začela preiskavo podjetja Terraform Labs, da bi ugotovila, ali trženje stabilnega kovanca terraUSD krši zvezne predpise o vrednostnih papirjih in naložbenih produktih. Preiskava SEC skuša po zlomu maja 2022 ugotoviti, ali so terraUSD in njegovi osnovni algoritmi delovali tako, kot so se tržili, ali so kršili zvezne predpise o zaščiti vlagateljev. Čeprav je Terraform Labs v Singapurju, terraUSD spada pod predpise SEC, saj so Američani kupovali kriptovaluto z namenom investicije oziroma so z njim želeli ustvariti dobiček.

Maja 2022 so korejski parlament in vladni organi pozvali k parlamentarnemu zaslišanju podjetja Terraform Labs in njegovega ustanovitelja Kvona. Pomanjkanje regulatornega okvira so navedli kot glavni razlog za ovire v preiskavi dogodkov, ki so se zgodili. Nato je začela vrednost kriptovalut terraUSD in luna strmo padati. Cena terraUSD je padla na 10 centov, Luna pa z najvišje vrednosti vseh časov na “skoraj nič”, kar je zatreslo celotni trg kriptovalut, izpuhtelo pa je na stotine milijard evrov.

V Južni Koreji, ZDA in Singapurju so začele padati množične tožbe vlagateljev. Septembra je Interpol za Kvonom razpisal mednarodno tiralico, južnokorejske oblasti pa so mu odvzele potni list. Južnokorejske oblasti menijo, da se Kvon skriva v Srbiji, saj država z Južno Korejo nima sklenjene pogodbe o izročitvi.

Kvon, ki se je leta 2019 pri 27 letih uvrstil na Forbsov seznam “30 pod 30”,  je hčerko poimenoval Luna in njeno rojstvo aprila 2022 naznanil s tvitom: “Moja najljubša kreacija, poimenovana po mojem največjem izumu.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!