Kraljica Elizabeta II. božični nagovor posvetila spominu na pokojnega moža

Svet 25. Dec 202116:20 > 16:49 1 komentar
Kraljica Elizabeta II.: božični govor
Victoria Jones/Buckingham Palace

Britanska kraljica Elizabeta II. je tradicionalni božični nagovor posvetila svojemu pokojnemu možu princu Filipu. Kot so poznavalci kraljeve družine pričakovali, je šlo za najbolj oseben govor doslej. "Božič je lahko težek za tiste, ki so izgubili bližnje. Letos še posebej razumem, zakaj," je uvodoma dejala.

Kraljica Elizabeta II. je kot vsako leto ob božiču nagovorila državljane in državljanke. Njena poslanica je bila sicer posneta že prejšnji teden, torej pred kraljičino odločitvijo, da bo letos božič namesto na svojem posestvu Sandringham praznovala na gradu Windsor.

Letošnji božič je za monarhinjo poseben, saj je prvi, ki ga preživlja kot vdova. Aprila je namreč po 73 letih njunega skupnega življenja umrl princ Filip.

Ob kraljici je videti uokvirjeno fotografijo, na kateri sta upodobljena ona in pokojni princ Filip na njuno diamantno obletnico poroke leta 2007. Na fotografiji nosi enako broško iz safirja kot med poslanico, nosila pa jo je tudi na medenih tednih leta 1947.

Poznavalci kraljeve družine so pričakovali, da bo letošnji govor bolj oseben kot prejšnja leta, saj je to leto, v katerem je tako kraljico kot številne druge družine zaznamovala izguba bližnjega. In res, praktično celoten nagovor je posvetila pokojnemu možu in spominu nanj.

Na začetku govora je dejala, da se zaveda, da ne glede na to, kako ga z družino pogrešajo, bi si on zagotovo želel, da uživajo v božiču, saj “je imel sposobnost, da v vsaki situaciji najde nekaj zabavnega”. Označila ga je za svojega ljubljenega in priznala, da čuti njegovo prisotnost v tem prazničnem času.

“Ta navihana, zvedava iskrica v očeh je bila na koncu tako živa, kot ko sem ga prvič videla. A življenje je seveda sestavljeno iz dokončnih sloves kot tudi prvih srečanj,” je dejala v nagovoru.

Ozrla se je na moževo dobrodelnost, poseben smisel za humor ter skrb za okolje. Ob tem je omenila sina princa Charlesa in vnuka princa Williama ter kako jo veseli, da si tudi onadva s pomočjo soprog prizadevata za bolj zdrav planet. Princa Harryja, njegove žene Meghan Markle in svojega sina princa Andrewa v nagovoru ni omenila.

Kraljica Elizabeta je omenila tudi prihodnje leto, ko bo obeležila platinasto obletnico vladanja. 6. februarja 2022 bo od dneva, ko je sedla na prestol, minilo 70 let.

Kraljica Elizabeta in princ Filip
Kraljica Elizabeta in princ Filip leta 2017. (Vir: Profimedia)

Med nagovorom so se vrteli posnetki kraljeve družine iz preteklosti ob skupnem preživljanju božiča. “Preprostost božiča je tisto, kar ga naredi tako privlačnega za vse nas,” je še dejala ter vsem zaželela vesel božič.

Po nagovoru je zbor zapel božično pesem “O Little Town of Bethlehem”.

Po poročanju BBC se kraljica sicer počuti dobro, njihovi viri iz Buckinghamske palače pa pravijo, da je potrebovala “nekaj poskusov”, da je končala snemanje voščila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje