Kraljica Elizabeta ne bo več vladala Barbadosu

N1 video 29. Nov 202112:04 > 13:40

Kraljica Elizabeta II. bo imela eno kraljestvo manj po tem tednu, ko bo Barbados prekinil svoje zadnje imperialne povezave z Veliko Britanijo in se razglasil za republiko.

Nekdanja britanska kolonija, ki se je osamosvojila leta 1966, je septembra lani obudila svoj načrt postati republika z generalno guvernerko države Sandro Mason na čelu, ki je dejala, da je “prišel čas, da svojo kolonialno preteklost popolnoma pustimo za seboj”.

73-letna pravnica bo na slovesnosti pozno zvečer prisegla kot prva predsednica otoške države z nekaj manj kot 300.000 prebivalci. Barbadoški parlament je Sandro Mason izvolil prejšnji mesec.

Proslav se bo udeležil tudi princ Charles, britanski prestolonaslednik in bodoči vodja Commonwealtha, 54-članske organizacije večinoma nekdanjih britanskih ozemelj. Na Barbados je prispel pozno v nedeljo po vabilu premierke Mie Amor Mottley.

Princ Charles Barbados
Toby Melville/REUTERS

Ob prihodu v prestolnico Bridgetown ga je pozdravila častna straža, nato je sledil pozdrav z 21 puškami.

Valeški princ bo imel na slovesnosti govor takoj po polnoči ob rojstvu republike, ko mineva 55 let od dneva, ko je država razglasila neodvisnost od Britanije.

“Zdaj ko se vaš ustavni status spreminja, mi je pomembno, da se vam pridružim, da ponovno potrdim tiste stvari, ki se ne spremenijo,” bo prestolonaslednik povedal množici na Trgu narodnih herojev.

“Na primer, tesno in zaupanja vredno partnerstvo med Barbadosom in Združenim kraljestvom kot ključnima članicama Commonwealtha; naša skupna odločenost, da branimo vrednote, ki jih tako cenimo, in sledimo skupnim ciljem; in nešteto povezav med ljudmi naših držav – skozi katere tečejo občudovanje in naklonjenost, sodelovanje in priložnosti – ki nas vse krepijo in plemenitijo.”

Princ Charles bo znova potrdil svoj odnos z državo, ki jo je prvič obiskal pred 50 leti, in pohvalil barbadoško diasporo za njen neprecenljivi prispevek v Združenem kraljestvu. Zadnjič je Barbados obiskal leta 2019 med turnejo po Karibih z ženo Camillo.

Odločitev, kot jo je sprejel Barbados, se je zgodila prvič v skoraj treh desetletjih, in sicer da se je neko kraljestvo odločilo odstraniti britansko monarhinjo kot vodjo države. Zadnja država, ki je to storila, je bil otok Mavricij leta 1992. Tako kot ta država namerava tudi Barbados ostati del Commonwealtha.

Kraljevi vir je lani za CNN povedal, da je bila odločitev stvar vlade in prebivalcev Barbadosa, pri čemer je dodal, da ni bila “takojšnja” in da se je o njej “velikokrat govorilo v javnosti ter se je spodbujala”.

“Postati republika je del odraščanja ene države,” je dejal Guy Hewitt, ki je bil med letoma 2014 in 2018 visoki komisar za Barbados v Združenem kraljestvu. “To je isto kot takrat, ko otrok odraste in dobi svojo hišo, svojo hipoteko. Staršem vrne ključe in reče, da gre naprej sam.”

Avtorica:  Lauren Said-Moorhouse

PREBERITE ŠE: