Bi šli za praznike v Kranjsko Goro ali Portorož? Težka bo

Gospodarstvo 28. Nov 202112:29 > 12:41 komentarji
Portorož
PROFIMEDIA

Turistične kapacitete na Obali in v Kranjski Gori so za božič in novo leto skoraj polne. V hotelih in pri drugih ponudnikih je nekaj terminov še prostih med tednom, konci tedna so polni. Hotelirji pravijo, da si še enega zaprtja ne morejo več privoščiti, da pa strogo izvajajo vse ukrepe za zajezitev epidemije.

Pred vrati je december, ko gostinci, hotelirji in drugi turistični delavci kujejo dobičke. Zadnji dve leti pa je zaradi epidemije to obdobje negotovosti, vse glasnejši so v zadnjih tednih tudi pozivi k zaprtju države.

Kranjska Gora za božič in novo leto skoraj polna

Pregled rezervacij na spletnem portalu Booking.com kaže, da so turistične namestitve decembra in za praznike dobro zasedene. V Kranjski Gori je večina nastanitev za božične praznike (od petka do nedelje) že polna. Na voljo je le še nekaj apartmajev, kjer bo družina (dva odrasla in en otrok) za najem odštela od 200 evrov, sobe v hotelih so dražje – od 400 oziroma 500 evrov. Za novoletni konec tedna so zasedene že skoraj vse namestitve v kraju.

V Hitovem alpskem resortu Špik v Gozdu – Martuljku so kapacitete v času božično-novoletnih praznikov že zasedene, so povedali za N1. Dodali so, da takrat tradicionalno gostijo igralniške goste, ki v igralniško-zabaviščni center Korona prihajajo večinoma iz Italije in Avstrije.

V decembru je prostih še nekaj možnosti za bivanje med tednom, konci tednov so prav tako že dobro zasedeni. Decembra imajo kar nekaj rezervacij iz Slovenije, tudi tistih, ki si želijo še pred iztekom leta izkoristiti turistične bone.

Na vprašanje, kaj bi za turizem in hotelsko dejavnost na tem območju pomenilo še eno morebitno zaprtje, pa so v hotelu Špik odgovorili, da o tem ne želijo špekulirati. Poudarili pa so, da se pri opravljanju dejavnosti striktno držijo vseh priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in dosledno preverjajo pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

V Kranjski Gori so za novo leto zasedene že skoraj vse kapacitete

Kranjska Gora
Posnetek zaslona/Booking.com

Tudi hoteli na Obali že dobro zasedeni

Nekateri pa bodo božične ali novoletne praznike preživeli na Obali. V Turističnem združenju Portorož so za N1 povedali, da imajo hoteli v občini Piran, kamor spada tudi Portorož, decembra že precej rezervacij tako domačih kot tujih gostov. “Predvsem ob koncih tedna so hoteli že dobro zasedeni,” pravijo.

Kot dodajajo, se je v zadnjih dneh trend povpraševanja nekoliko upočasnil. “Zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji so hoteli imeli tudi nekaj odpovedi tujih gostov (predvsem avstrijskih in italijanskih). Zaradi nepredvidljivih razmer je za zdaj težko predvideti, kakšen bo delež tujcev. Trenutno tako računamo, da bo decembra pri nas večji delež domačih gostov, ki še vedno unovčujejo turistične bone,” pojasnjujejo.

Na Obali si še enega zaprtja vsekakor ne želijo, saj si gospodarstvo tega ne more več privoščiti. “Podpiramo ukrepe in njihovo dosledno upoštevanje. Razumemo pa, da je zdravje na prvem mestu, in če zaprtje vseeno bo, si želimo, da bi to bilo čim krajše,” pravijo v Turističnem združenju Portorož.

Glede na podatke portala Booking.com je v času novoletnih praznikov zasedena že večina hotelov v Portorožu. Za dve nočitvi v hotelih, kjer še imajo proste sobe, pa boste morali odšteti približno 500 evrov. Najem apartmaja ali sobe pri zasebnikih je nekoliko cenejši. Nekaj več je prostih postelj v hotelih v času božičnih praznikov.

Vlada namerava do 30. junija prihodnje leto podaljšati veljavnost lanski turističnih in letošnjih bonov (bon21), ki jih lahko državljani unovčijo v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.