Sedem desetletij kraljice Elizabete II.

Svet 29. Maj 202211:22 > 11:22 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Šestega februarja je minilo 70 let, od kar je na britanskem prestolu Elizabeta II. Na dan obletnice na Otoku ni bilo posebnih slovesnosti, temveč so praznovanja v pričakovanju boljšega vremena preložili na začetek junija. Za veliko večino Britancev je Elizabeta II. edini monarh, ki ga poznajo, in simbol stabilnosti v hitro spreminjajočem se svetu.

Ko je Elizabeta II. leta 1952 zasedla položaj, je bila na čelu imperija z več kot 70 kolonijami. V naslednjih desetletjih so se številne med njimi osamosvojile, imperij pa se je preoblikoval v Skupnost narodov. Velika Britanija je v tem času vstopila v EU in iz nje tudi izstopila.

Združeno kraljestvo je ustavna monarhija, vloga kralja oziroma kraljice je protokolarna, o političnih vprašanjih se javno ne izreka in svojih pogledov ne razkriva. Elizabeta II. se je teh načel vseskozi držala, tudi leta 2014, ko so se Škoti na referendumu izrekali o neodvisnosti, in nekaj let kasneje ob referendumu o brexitu.

kraljica Elizabeta
Profimedia

Se pa redno tedensko srečuje s premierji. Ko je postala kraljica, je bil britanski premier Winston Churchill, sedanji premier Boris Johnson pa je že 14. britanski prvi minister, s katerim sodeluje. V tem času je sprejela tudi 13 od 14 ameriških predsednikov. Z njo se ni srečal le Lyndon Johnson.

Da je njen oče, kralj Jurij VI. umrl, je mlada princesa Elizabeta 6. februarja 1952 izvedela, ko je bila z možem Philipom na potovanju po Afriki. Njeno življenje se je v trenutku spremenilo, vrnila se je iz Kenije in si za vladarsko ime izbrala ime Elizabeta II.

Zaradi žalovanja so jo slovesno okronali šele 2. junija 1953 v Westminstrski opatiji. To je bil prvi takšen obred, ki so si ga ljudje lahko ogledali po televiziji.

Elizabeta je bila sicer ob rojstvu 21. aprila 1926 tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom. A Edward se je leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju odpovedal položaju in prestol je zasedel njegov brat, Elizabetin oče Albert, ki je postal kralj Jurij VI.

Kraljica elizabeta
PROFIMEDIA | Kraljica Elizabeta II. in princ Filip sta bila v zakonu vse do njegove smrti aprila 2021. Skupaj sta preživela 73 let.

Šele takrat so začeli bodočo kraljico pripravljati na njeno vlogo in med drugo svetovno vojno je skupaj z očetom in materjo že bodrila Britance ter sodelovala v ženskih teritorialnih enotah vojske.

Philip Mountbatten, s katerim sta bila poročena 73 let, je bil ljubezen njenega življenja. Vanj se je zagledala že kot trinajstletno dekle in čeprav njen oče nad izbiro ni bil najbolj navdušen, sta se leta 1947 poročila.

Ob zlati obletnici poroke je kraljica dejala, da je bil Philip vsa ta leta njena moč in opora. Vojvoda Edinburški se je moral, ko je njegova žena postala kraljica, odpovedati obetavni karieri v mornarici. Si je pa kasneje predvsem prizadeval za modernizacijo monarhije.

Kraljica Diana
PROFIMEDIA | Uraden portret kraljeve družine ob rojstvu princa Williama.

V zakonu so se jima rodili štirje otroci, dva, Charles in Anne, preden je zasedla prestol, medtem ko sta se Andrew in Edward rodila v Buckinghamski palači.

Elizabeta II. je vseskozi veljala za moralno avtoriteto, nikoli je niso povezovali z aferami. To pa ni veljalo za njene najbližje, od sestre Margaret do otrok.

Leto 1992, ko so razpadli zakoni treh od njenih štirih otrok, poleg tega je v gradu Windsor izbruhnil požar, je označila kar za annus horribilis, grozno leto. Pri ločitvah ni šlo brez javnega pranja umazanega perila, zlasti v primeru prestolonaslednika princa Charlesa in Diane. Ob tragični smrti slednje leta 1997 pa je bila tudi kraljica deležna kritik, češ da se ni odzvala dovolj sočutno.

Tudi leto 2021 za kraljico ni bilo lahko. Posloviti se je morala od Philipa, ki je umrl le nekaj tednov pred 100. rojstnim dnevom, sin Andrew pa se je soočil z obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja. Sama je imela nekaj zdravstvenih težav, zaradi katerih je morala odpovedati udeležbo na več dogodkih.

Kraljica Elizabeta, Charles, Camilla
PROFIMEDIA

Težave z zdravjem so se nadaljevale tudi letos, med drugim je monarhinja prebolela covid. Čedalje več njenih obveznosti zato prevzemajo drugi člani kraljeve družine in tradicionalni govor ob odprtju parlamenta v začetku maja je prvič doslej namesto kraljice prebral prestolonaslednik princ Charles.

A Elizabeta II. kljub visoki starosti – aprila je dopolnila 96 let – vztraja pri opravljanju dolžnosti. Že pred leti je dala vedeti, da ne namerava abdicirati. Leta 1952 je začela služiti narodu in to namerava početi do konca.

kraljica Elizabeta
Joe Giddens/REUTERS

Elizabeta II. je ves čas svoje vladavine, z izjemo zadnjih nekaj let, veliko potovala. Že kmalu po kronanju sta z vojvodo Edinburškim odšla na šestmesečno potovanje okoli sveta, sledile so še mnoge poti. Skupno naj bi obiskala 110 držav na vseh celinah, številne tudi večkrat. V Kanadi je bila več kot 20-krat, le malo manjkrat je obiskala Avstralijo. Oktobra 2008 je bila na obisku v Sloveniji.

Poleg potovanj jo razveseljujejo konji in psi, valižanski korgiji. Prvo psičko je dobila, ko je bila najstnica, nato jo je do leta 2018 spremljalo več kot 30 njenih potomcev.

Elizabeta II. je leta 2012 postala drugi monarh v britanski zgodovini, za praprababico kraljico Viktorijo, ki je praznoval diamantni jubilej. Leta 2015 je Viktorijo po dolžini vladanja prehitela in kot prva obeležila platinasti jubilej na prestolu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!