Kriminalna združba obtožena tihotapljenja 16 ton tobaka, v njej tudi Slovenec

Svet 10. Jan 202414:55 0 komentarjev
Hrvaška, policija
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem naj bi kriminalna združba nezakonito nabavljala, prevažala, skladiščila in preprodajala velike količine tobaka. Proti združbi, kjer je, poleg 18 hrvaških, sodeloval tudi en slovenski državljan, je Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) vložil obtožnico. Državo naj bi oškodovali za 1,8 milijona evrov.

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je vložil obtožnico proti 17 hrvaškim in enemu slovenskemu državljanu zaradi suma tihotapljenja in preprodaje skoraj 16 ton tobaka. Nekateri od njih so preprodajali tudi marihuano.

Uskok je po končani preiskavi vložil obtožnico na osiješko županijsko sodišče proti 18 osumljencem zaradi kaznivega dejanja kriminalnega združevanja, nedovoljene trgovine v kriminalni združbi, neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter pomoči storilcu po storjenem kaznivem dejanju.

Prvoobtoženi je po navedbah iz obtožnice med januarjem in novembrom 2022 na Hrvaškem in v Sloveniji povezal v kriminalno združbo preostale obtožene, da bi z njimi nabavljal, prevažal, skladiščil in preprodajal velike količine tobaka brez žiga hrvaškega ministrstva za finance.

Prvoobtoženi je od neznanih oseb iz Hrvaške in Slovenije nabavljal večje količine tobaka v listih. Skladiščil in pretovarjal ga je na skritih lokacijah, potem pa pripeljal v skrito skladišče v Predavcu pri Bjelovarju.

S soobtoženimi se je nato dogovoril za dobavo tobaka za 9,95 evra na kilogram ter najem skladišča, nabavo in prevoz tobaka, ki so ga potem prodajali preprodajalcem z območja Osijeka. Ko so carinski uslužbenci odkrili eno od pošiljk, je odgovornost zanjo po navodilih prvoobtoženega prevzel del soobtoženih.

V skladišču v Predavcu so hrvaški preiskovalci našli tudi 3.650 škatlic cigaret, ki niso bile označene z žigom finančnega ministrstva, sumijo pa, da jih je nabavil prvoobtoženi.

Dva člana kriminalne združbe sta od za zdaj še neznanih oseb v Zagrebu, Osijeku in Vinkovcih nabavljala tudi večje količine marihuane. Skupaj z nekaterimi drugimi obtoženimi sta jo prodajala kupcem v Zagrebu ter na območju Osijeka in Vinkovcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!