Kritično pismo sestre ajatole Hameneja: “Čimprej odložite orožje”

Svet 07. Dec 202214:05 > 14:56 0 komentarjev
Teheran, Iran
Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Objavljeno je bilo pismo sestre iranskega vrhovnega voditelja, v katerem je Badri Hoseini Hamenej kritična do oblasti brata, ajatole Hameneja.

Badri Hoseini Hamenej, sestra iranskega vrhovnega voditelja ajatole Hameneja, je obsodila nasilno zatrtje protestov, ki so po Iranu izbruhnili po aretaciji in posledični smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini. Pripadnike elitne iranske revolucionarne garde in “plačance” je v pismu pozvala, naj čimprej odložijo orožje in se ljudem pridružijo, “preden bo prepozno”.

V pismu, v katerem je kot datum zapisan “december 2022”, je sestra vrhovnega voditelja kritizirala klerikalno oblast v Iranu – njena kritika je bila usmerjena tako v obdobje prvega vrhovnega voditelja Islamske republike, ajatole Homeinija, kot tudi v obdobje vlade brata, navaja tiskovna agencija Reuters.

“Menim, da je primerno, da oznanim, da nasprotujem bratovim dejanjem, in izrazim sočutje z vsemi materami, ki žalujejo zaradi zločinov Islamske republike od časa Homeinija do sodobne dobe despotskega kalifata Alija Hameneja,” je zapisala. Kritično pismo je na družbenem omrežju Twitter delil njen sin, v Franciji živeči Mahmud Moradhani.

Pismo Hamenejeve sestre, ki živi v Iranu, je v javnosti zakrožilo dan po tem, ko je revolucionarna garda iransko pravosodno vejo poslala, naj “izgrednikom, huliganom in teroristom” ne prizanaša. V Iranu so medtem ravno včeraj na smrt obsodili pet ljudi, ki naj bi ubili pripadnika prostovoljne milice Basidž, še navaja Reuters.

Kot smo že pisali, je bila nedavno aretirana tudi – prav tako kritična – Hamenejeva nečakinja Farideh Moradhani. Hčerka kritične Hamenejeve sestre je tuje vlade med drugim pozvala, naj pretrgajo vezi z Iranom.

Nekdanji iranski predsednik Mohamed Hatami je v torek izrazil podporo protestom, ki Iran pretresajo že vse od septembra. Slogan protestov “Ženska, življenje, svoboda” je označil za lep. Medtem so mnoge trgovine v Iranu v znak protesta danes že tretji dan zaprte. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!