V Iranu zaradi domnevnega umora med protesti na smrt obsodili pet ljudi

Svet 06. Dec 202216:20 0 komentarjev
protest, iran
PROFIMEDIA

V Iranu so zaradi umora pripadnika paravojaške enote Basidž med protesti, ki so v državi izbruhnili po smrti Mahse Amini po policijskem pridržanju, na smrt z obešenjem obsodili pet ljudi, so danes sporočili tamkajšnji pravosodni organi. Poleg tega so 11 ljudi obsodili na dolge zaporne kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah tožilstva je 27-letnega Ruhollaha Ajamiana 3. novembra slekla do golega in ubila skupina žalujočih, ki se je poklonila ubitemu protestniku Hadisu Najafiju. Ta je umrl med protesti 21. septembra, pet dni potem, ko so ti izbruhnili.

Povod za proteste je bila smrt 22-letne Kurdinje Mahse Amini, ki jo je pred tem zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab aretirala moralna policija.

Po navedbah tiskovnega predstavnika sodišča so Ajamiana ubili v mestu Karadž v bližini prestolnice Teheran. Napadli naj bi ga z “noži, kamenjem, pestmi in brcami”, poleg tega pa naj bi ga še vlekli po ulici. Žrtev je pripadala prostovoljni paravojaški enoti Basidž, povezani z islamsko revolucionarno gardo, navaja AFP.

Sodišče je peterico na smrt obsodilo zaradi “korupcije na zemlji”, ki velja za enega najhujših kaznivih dejanj po šeriatskem pravu v Iranu. S tem se je število na smrt obsojenih po izbruhu protestov v državi povečalo na 11.

Med 11 osebami, ki so bile zaradi “vloge v nemirih” obsojene na dolge zaporne kazni, so trije otroci in ena ženska, je na novinarski konferenci še povedal tiskovni predstavnik sodišča in dodal, da se je na sodbe mogoče pritožiti.

Nevladna skupina Iran Human Rights s sedežem v Oslu navaja, da so iranske varnostne sile doslej “med protesti po vsej državi, ki še vedno trajajo, ubile najmanj 448 ljudi”. Iranska revolucionarna garda medtem trdi, da je bilo žrtev več kot 300.

Iz Teherana so v nedeljo sporočili, da bodo razpustili moralno policijo, ki je bila odgovorna predvsem za zagotavljanje spoštovanja pravil oblačenja žensk. Prav tako so napovedali ustanovitev preiskovalnega odbora za razjasnitev razlogov za proteste, ki v državi potekajo že skoraj dva meseca in pol. Javnost je do teh napovedi, ki jih iranske oblasti uradno še niso objavile, skeptična.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!