Krutost izraelske vojske: ranjenega Palestinca vozili privezanega na džipu

Svet 23. Jun 202410:53 24 komentarjev
Izraelski vojaki prevažajo palestinskega ranjenca na havbi džipa
Foto: REUTERS/Reuters TV

Po spletu je zakrožil nov posnetek krutega ravnanja izraelskih vojakov s Palestinci. Po raciji v mestu Dženin na Zahodnem bregu so vojaki ranjenega Palestinca privezali na pokrov motorja vojaškega terenca in se odpeljali. V izraelskih vojaških vrstah napovedujejo preiskavo in ustrezno obravnavo.

Izraelska vojska je znova pod drobnogledom zaradi neprimernega ravnanja s Palestinci. Na spletu se je namreč pojavil videoposnetek, na katerem vidimo, kako na pokrovu motorja vojaškega terenca prevažajo palestinskega ranjenca. Ranjeni moški je na pokrov motorja privezan.

Kot piše britanski BBC, je posnetek nastal v soboto med racijo v mestu Dženin na Zahodnem bregu. Izraelska vojska je za omenjeni medij dejala, da je bil moški ranjen med streljanjem ter da je bil eden od osumljencev, proti katerim je bila uperjena racija. Vojska je še zatrdila, da je bil deležen medicinske oskrbe.

Družina ranjenca je za tiskovno agencijo Reuters dejala, da so po streljanju prosili, naj ponj pošljejo reševalno vozilo, a so ga vojaki privezali na vojaškega terenca in se odpeljali.

Na posnetek krutega ravnanja z ranjencem so se odzvali v izraelski vojski. Kot so navedli, so na vojake med racijo v Dženinu začeli streljati, na kar so izraelske enote odgovorile z ognjem. “V streljanju je bil ranjen eden od osumljenih, ki so ga nato enote v nasprotju s povelji in standardnimi praksami odpeljale privezanega na vojaško vozilo,” so zapisali.

Izraelski vojaki prevažajo palestinskega ranjenca na havbi džipa
Foto: REUTERS/Reuters TV

V izraelskih vojaških vrstah napovedujejo preiskavo in ustrezno obravnavo. “Ravnanje vojaških enot na posnetku ni v skladu z vrednotami izraelske vojske,” so še navedli v odzivu, ki ga je objavil BBC.

Od ponovne eskalacije sovražnosti po oktobrskem terorističnem napadu Hamasa na Izrael so racije izraelske vojske in spopadi z judovskimi naseljeci na Zahodnem bregu pogostejši. Po podatkih ZN je bilo na Zahodnem bregu ubitih najmanj 480 Palestincev, tako pripadnikov oboroženih skupin kot civilistov. Številka je po besedah palestinskih zdravstvenih oblasti še višja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje