Anglija spremenila merila za istospolno usmerjene krvodajalce

Svet 15. Jun 202108:06 > 08:06 0 komentarjev
Krvodajalstvo
Milos Vujinovic/Bobo

Medtem ko je moškim, ki so kadar koli imeli spolne odnose z moškimi, v Sloveniji še vedno dosmrtno prepovedano darovati kri, so v Združenem kraljestvu sprejeli spremembe, ki takšna diskriminatorna merila spreminjajo.

Istospolno usmerjeni moški, ki imajo več kot tri mesece stalnega partnerja, bodo v Angliji, na Škotskem in v Walesu po novem lahko darovali kri. Doslej je namreč veljalo, da se moški, ki so imeli spolne odnose z moškimi v zadnjih treh mesecih, ne smejo udeležiti krvodajalstva, poroča BBC.

Po novem bodo tudi vse kandidate, ki bodo želeli darovati kri, vprašali enaka vprašanja o njihovem spolnem vedenju. Doslej so na takšna vprašanja morali odgovarjati le istospolno usmerjeni moški.

Po poročanju BBC bodo septembra omenjene spremembe stopile v veljavo tudi na Severnem Irskem. Slednja velja za zelo konzervativno družbo, splav so tam denimo legalizirali šele konec leta 2019.

Kako je s tem v Sloveniji?

Pri nas je moškim, ki so kadar koli v preteklosti imeli spolne odnose z moškimi, še vedno dosmrtno prepovedano darovati kri.

Na zavodu za transfuzijsko medicino sicer napovedujejo spremembe, po katerih bi takšno prepoved nadomestili s časovnim odklonom, kar pomeni, da bi prepoved veljala zgolj v določenem obdobju po tveganem spolnem vedenju. Spremembe meril bi morale že stopiti v veljavo, vendar pa se je časovnica zaradi epidemije koronavirusa zamaknila, pojasnjujejo na zavodu.

Številne evropske države so takšna diskriminatorna pravila že spremenile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!