Kubanski predsednik podpornike pozval k boju s protestniki

Svet 13. Jul 202108:04 > 09:46 0 komentarjev
Kubanska zastava
Javier Barbancho/REUTERS

Na nedeljskih protestih na Kubi je bilo aretiranih na desetine ljudi. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je medtem v televizijskem nagovoru svoje podpornike pozval, naj se odpravijo na ulice in branijo revolucijo.

Kubanske oblasti so na nedeljskih protivladnih protestih aretirale na desetine ljudi, poroča BBC, ki se sklicuje na vire iz tamkajšnjih medijev in opozicije. Konec tedna se je na ulicah Havane in drugih mest zbralo več tisoč ljudi, ki so jezni zaradi zloma ekonomije, pomanjkanja hrane in zdravil, skokovitega naraščanja cen in neučinkovitega spopadanja vlade s pandemijo covida-19. Tako množičnih protestov na Kubi v preteklih letih ni bilo, saj kritikom vlade grozijo zelo visoke kazni, tudi zapor.

Protestniki so na shodu pozivali k svobodi in padcu diktature. Eden od njih, Alejandro, je za BBC povedal: “Nimamo hrane, zdravil, nimamo svobode. Ne pustijo nam živeti.” Drug protestnik v mestu San Antonio pa je dejal: “Ne bojimo se. Zahtevamo spremembo, ne želimo več diktature.”

Po poročanju tiskovne agencije Reuters so protestnike aretirale varnostne sile, ki so jim pomagali uradniki v civilu. Protestnike naj bi pretepali in ob tem uporabili solzivec. V nasilju je bil poškodovan tudi fotograf tiskovne agencije AP.

Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je v televizijskem nagovoru za proteste okrivil ZDA. Stroge sankcije, ki so jih ZDA uvedle že leta 1962, je označil za “politiko ekonomskega dušenja”. Po njegovih besedah so protestniki plačanci, ki so jih najele ameriške oblasti, da destabilizirajo državo. Svoje podpornike je pozval, naj gredo na ulice in branijo revolucijo, ki je vzpostavila komunistični režim. “Ukaz za boj je bil izdan – na ulice, revolucionarji!” je ukazal predsednik.

Predstavnica ameriškega State Departmenta Julie Chung je na Twitterju izrazila “globoko zaskrbljenost” ob takšnih pozivih, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da Kubanci s protesti “pogumno izražajo svojo temeljno in univerzalno pravico”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!