V sporu o ladji s prebežniki italijanska premierka Franciji očitala agresivnost

Svet 11. Nov 202211:38 > 15:30 0 komentarjev
Giorgia Meloni
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

V francosko pristanišče Toulon je vplula reševalna ladja Ocean Viking z okoli 230 prebežniki na krovu, ki ji italijanske oblasti pred dnevi niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Medtem se je devet evropskih držav dogovorilo, da bodo v imenu evropske solidarnosti sprejele dve tretjini prebežnikov z ladje, od tega Nemčija več kot 80. Ladja s prebežniki, med katerimi je več deset otrok, je prav tako povod za zaostreno retoriko med Parizom in Rimom: potem ko Italija ladji ni dovolila vpluti, ji je to dovolila Francija, ki pa jo je nato italijanska premierka Giorgia Meloni obtožila agresivnega odziva v sporu.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes na novinarski konferenci v Rimu Francijo obtožila “agresivnega odziva” v sporu med državama glede sprejema prebežnikov, rešenih v Sredozemlju. Ocenila je, da je Pariz “nerazumno in neupravičeno” kritiziral italijansko vlado, ker ladji Ocean Viking ni dovolila pristati na Siciliji.

“Ocean Viking z 230 ljudmi na krovu je prva reševalna ladja, ki jo je Francija sprejela letos. V Italiji je medtem od začetka letošnjega leta pristalo že 90.000 migrantov,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij APA dejala Meloni. Pritožila se je, da evropski sistem prerazporejanja beguncev, v katerem naj bi sodelovalo 13 držav EU, ne deluje. Po njenih besedah so v drugih državah EU letos sprejeli le 117 oseb, od tega 38 v Franciji.

“Očitno je, da v evropskem sistemu premestitve nekaj ne deluje. Ali mora biti Italija edino pristanišče za izkrcanje migrantov v Sredozemlju? Tega ni v nobenem sporazumu EU. Želim najti skupno rešitev za problem migracij,” je dodala italijanska premierka. Pojasnila je še, da je v zadnjih dneh v pogovorih s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem predlagala skupno evropsko misijo za preprečevanje nenadzorovanih migracij.

Meloni se je odzvala na besede francoskega ministra

Reakcija italijanske premierke sledi četrtkovi izjavi francoskega notranjega ministra Geralda Darmanina, ki je obsodil ravnanje Italije in prepoved pristanka ladje Ocean Viking označil za nesprejemljivo potezo. Povedal je, da v znak protesta Pariz ne bo sprejel 3.500 prosilcev za azil iz Italije. Ostale članice EU, ki sodelujejo v evropskem mehanizmu premestitve beguncev, je pozval k enakemu ravnanju.

Meloni je dejala, da upa, da ne bo prišlo do osamitve Italije s strani preostalih članic EU, saj to po njenem mnenju nikakor ne bi bila pametna poteza, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Gre za vprašanje, kako naj EU obravnava to problematiko. Lahko se odloči, da bo Italijo izolirala, toda menim, da bi bilo bolje izolirati trgovce z ljudmi. Lahko se odločite za izolacijo Italije, vendar to ni rešitev,” je pozvala. Podoben poziv je danes izrazil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je v govoru ob 30. obletnici podpisa pogodbe o ustanovitvi Unije v Maastrichtu dejal, da “Evropska unija potrebuje skupne odločitve” glede vprašanja migracij. Ob tem je EU pozval, naj “sprejema bolj daljnovidne odločitve”.

Ocean Viking
Na krovu ladje Ocean Viking ( Camille Martin Juan/Sos Mediterranee/REUTERS)

Ladja z 230 prebežniki zdaj v Franciji

Omenjena ladja Ocean Viking, ki jo upravlja francoska nevladna organizacija SOS Mediterranee, pluje pa pod norveško zastavo, je v torek odplula izpred Sicilije proti Franciji, potem ko je tam tri tedne zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje v pristanišče. Prebežnike je pred tem rešila na morju blizu libijske obale.

Francija še nikoli prej ni dovolila, da bi reševalno plovilo z migranti iz Sredozemlja pristalo na njeni obali, tokrat pa je zaradi ravnanja italijanskih oblasti to storila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Notranji minister Darmanin je v četrtek dejal, da je v skladu s pravili EU za migrante odgovorna Italija in da je bila francoska poteza izjema, ki ne bo usmerjala prihodnjih ukrepov.

Pojasnil je, da bodo tretjino prebežnikov z ladje namestili v Franciji, tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za status prosilca za azil, pa bodo izgnali iz države. Sporočil je še, da so štiri prebežnike z ladje pred pristankom zaradi zdravstvenih razlogov s helikopterjem prepeljali v bolnišnico na Korziki.

“Razmere na ladji Ocean Viking so zelo resne, v Bastiji smo že evakuirali štiri osebe. Odpeljali so jih v bolnišnico. Na krovu je 57 otrok, nekateri so zelo bolni. Italija je v teh razmerah ravnala zelo nehumano,” je Darmanin kritiziral italijanske oblasti.

Devet evropskih držav – Nemčija, Hrvaška, Romunija, Bolgarija, Litva, Malta, Portugalska, Luksemburg in Irska – se je nato “v imenu evropske solidarnosti” dogovorilo, da bodo sprejele preostali dve tretjini migrantov z ladje. Po besedah francoskega notranjega ministra jih po Nemčija sprejela več kot 80, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nova italijanska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je zaostrila svojo politiko do sprejemanja migrantov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij. “Nikjer ne piše, da morajo vsi migranti priti k nam. Pripravljeni smo sprejeti ljudi, vendar moramo braniti italijanske interese,” je izjavil zunanji minister Antonio Tajani. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!