Lani zaskrbljujoče število ljudi umrlo zaradi napada morskega psa

Svet 06. Feb 202415:40 0 komentarjev
morski pes
Foto: PROFIMEDIA

Lani so po vsem svetu zabeležili 14 smrti zaradi napadov morskih psov, kar je več od povprečja prejšnjih let. Raziskovalci sicer poudarjajo, da ima človek še vedno več možnosti, da zadene na loteriji, kot da ga napade morski pes.

Po vsem svetu so lani zabeležili 10 smrtnih žrtev zaradi neizzvanih napadov morskih psov, kar je precej več od povprečja v prejšnjih petih letih, kaže zbirka podatkov o napadih morskih psov, ki jo hrani univerza na Floridi.

Raziskovalci so posodobljeno zbirko podatkov, ki kaže, da so lani po vsem svetu zabeležili 14 napadov morskih psov s smrtnim izidom, objavili v ponedeljek objavili. Pri tem so jih deset uvrstili v kategorijo neizzvanih napadov.

To pomeni znatno povečanje v primerjavi s povprečjem med letoma 2018 in 2022, saj je bilo v tem obdobju povprečno zabeleženih šest neizzvanih napadov na leto.

Verjetnost ugriza morskega psa je zelo nizka

Poročilo floridskih raziskovalcev kaže še, da je bilo v letu 2023 zabeleženih 69 neizzvanih in 22 izzvanih ugrizov morskih psov.

“To je v mejah običajnega števila ugrizov, medtem ko je pogostost primerov smrti letos nekoliko zaskrbljujoča,” je dejal vodja programa za raziskovanje morskih psov pri floridskem naravoslovnem muzeju Gavin Naylor.

Večina napadov se je zgodila v ZDA in Avstraliji, pogoste žrtve so bili zlasti plavalci in deskarji na vodi. Raziskovalci na floridski univerzi ob tem poudarjajo, da je verjetnost ugriza morskega psa še vedno zelo nizka – v povprečju ima človek več možnosti, da zadene na loteriji, kot da ga napade morski pes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!