Lastniki poplavljenih stanovanj prejeli prva predplačila za obnovo

Gospodarstvo 06. Dec 202320:48 0 komentarjev
Sanacija po poplavah v Sneberjih
Sanacija po poplavah v Sneberjah. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Lastniki poplavljenih stanovanj so prejeli prva predplačila za obnovo stanovanj. Finančna uprava je skupaj nakazala 4,57 milijona evrov, občine pa so od ministrstva za naravne vire in prostor prejele 218,5 milijona evrov predplačil za nujno sanacijo.

V prvi, današnji tranši je zajetih 1350 stanovanjskih objektov oziroma 1932 upravičencev, saj je lahko lastnikov stanovanjskega objekta več, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Furs je obvestila posameznikom o tem, da so na podlagi podatkov v spletni aplikaciji Ajda upravičeni do predplačila za sanacijo nastale škode na stanovanjskem objektu, začel pošiljati 23. novembra. Prejemniki obvestila so imeli nato pet dni časa, da sporočijo, ali predplačila ne želijo, nato se je s seznamom prejemnikov seznanila vlada, danes pa se je izvedlo izplačilo prve tranše.

Predplačilo se za posamezno stanovanje izplača lastniku stanovanja. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine pa se delež določi glede na število skupnih lastnikov. V skladu z novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov so do predplačila upravičeni lastniki objektov, pri katerih ocenjena škoda presega 6000 evrov, njihovi objekti pa niso predvideni za nadomestitvene gradnje.

Ob tem je prišlo do še prvega dela izplačil akontacij, katerih skupna višina je ocenjena na 30 milijonov evrov. Po trenutni oceni, ki temelji na vnosih v spletno aplikacijo Ajda, je do predplačil v višini 20 odstotkov ocenjene škode upravičenih približno 5800 stanovanjskih objektov. Neposredno bo tako do konca leta izplačanih 84,4 milijona evrov, so še navedli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!